În nemărginirea ipocriziei noastre, îi retragem decoraţia lui Tokes, dar îi ridicăm statuie lui Sencovici

Mai mulţi politicieni români cer ca lui Laszlo Tokes să i se retragă Ordinul Steaua României. Motivul: acţiunile sale antiromâneşti şi extremiste, care au culminat cu cererea către premierului ungar Viktor Orban de a oferi protectorat Transilvaniei.
Însă în timp ce Comisia de onoare a Ordinului Steaua României dezbatea cazul Tokes, lui Alexandru Sencovici (1902-1995) i s-a dezvelit statuie la Marghita, chiar lângă cea a lui Eminescu.

Încă din anul 1925, Sencovici a fost un agent deosebit de activ al Cominternului în România, care avea drept scop crearea unei republici sovietice mondiale, dar şi destructurarea statului român. El nu se numără doar printre staliniştii care au impus comunismul la noi, ci, mai grav, a fost unul care a militat pentru ca România să cedeze Ungariei cea mai mare parte a Transilvaniei.

De pildă, în şedinţa consiliului FND din 24 ianuarie 1945, Alexandru Sencovici, pe atunci reprezentant al Sindicatelor unite – ulterior ministru al lui Gheorghiu-Dej, dar şi al lui Ceauşescu – declara că, întrucât în Transilvania locuiesc un milion de secui, este inadecvat să se spună că teritoriul respectiv ar fi pământ românesc.

„Şi de ce să ne angajăm noi că este pământ românesc – afirma Sencovici -, când putem spune «partea ţării noastre». Pentru că românii vor spune: acesta este pământul nostru. Şi în jumătate de sate sunt români, şi în cealaltă jumătate a satului unguri… Şi de ce să îl declarăm pământ românesc?“.

Dacă Sencovici, antiromânul perfect, are statuie la Marghita, Bihor, România, flancată de steaguri tricolore, iar la dezgolirea bustului său s-a cântat „Deşteaptă-te, române!“, de ce mai este nevoie să i se retragă Ordinul Steaua României lui Tokes?  Este doar o întrebare retorică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.