„Arbeit macht frei”, îndemnul nazist care loveşte şi-n dreapta, şi-n stânga spectrului politic

Mă aşteptam la o reacţie puternică a Opoziţiei după isprava lui Mircea Muntean, directorul de cabinet al Prefecturii Mureş. Ba chiar la dezbateri aprinse pe marginea îndemnului cinic adresat protestatarilor de către respectivul director. După cum se ştie, Muntean a scris pe pagina sa de  Facebook: „Arbeit macht frei! (Munca te eliberează! – inscripţia de la Auschwitz). Asta să înţeleagă protestatarii…”, adică  manifestanţii care cer de mai bine de o săptămână demisia lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc.

„Arbeit macht frei”, sloganul inspitat de Hegel, a fost plasat de nazişti la intrarea lagărelor de exterminare. Un îndemn de un cinism fără margini adresat deportaţilor, în spatele căruia se ascundeau acte criminale fără precedent – cei închişi în lagăre nu se eliberau „prin muncă”. Dimpotrivă, erau trimişi în camerele de gazare.

Paradoxal, după ce Muntean a postat respectivul îndemn, şeful acestuia, Marius Paşcan, prefectul de Mureş, a declarat cu seninătate: „Convingerile şi le asumă. Atâta timp cât nu încalcă principiile fundamentale, nu am de ce să îl judec. Este o aserţiune cât se poate de valabilă”.
Rar mi-a fost dat să citesc un răspuns mai halucinant. În lagărele naziste au fost exterminaţi peste 8 milioane de oameni, iar prefectul susţine că subalternul său n-a încălcat principii fundamentale, motiv pentru care nu-l poate judeca şi, eventual, sancţiona.

Nu comentez inepţia – aşa o numesc până la proba contrară -, însă recomand prefectului, după ce semnează necesara demisie, să se aplece asupra istoriei ultimei conflagraţii  mondiale. Războiul ăsta a costat omenirea 70 de milioane de suflete, iar ideologia nazistă care l-a declanşat s-a bazat tocmai pe slogane scurte şi concise, care instigau la  ură – precum cel rememorat de subalternul său. Sper că, după această necesară lectură, Marius Pâscan va înţelege exact şi sensul cuvântului aserţiune. Ba chiar şi de ce Stalin, alt criminal cu sânge rece, a spus, tot cu cinism fără margini: să omori un om e o crimă, să omori milioane e statistică.

Şi totuşi, de ce s-a comportat Opoziţia atât de puţin zgomotos în acest caz, reacţionând doar cu comunicat de complezenţă? Adicătelea, nici n-a tăcut mâlc, dar nici n-a dorit să facă valuri. Păi e foarte simplu: dacă iese iureş, ne amintim de uniforma nazistă a lui Radu Mazăre ori de simpatia primarului din Constanţa, dar şi a lui Victor Ponta faţă de Che Guevara, alt persoanj al istoriei contemporane cu mâinile pătate de sânge.
Revin la protestatarii cărora Muntean le ofera „pilde mobilizatoare”. Cred că ei procedează corect atâta vreme cât nu discută nici chiar cu politicienii cât de cât responsabili. Înaintea oricărui dialog, tocmai oamenii aceştia, fie de dreapta ori de stânga, trebuie să se asigure că în ograda lor a început cernerea bobului de neghină. Misiunea e grea şi dureroasă, dar nu imposibilă.

2 comentarii la „„Arbeit macht frei”, îndemnul nazist care loveşte şi-n dreapta, şi-n stânga spectrului politic”

  1. raman la locul lor. a platit Baconschi, este deajuns, pentru ca ce este mult, strica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.