search
top

„Să nu ucizi”

Va mai curge multă cerneală în legătură cu masacrul de la Oslo, planificat cu sânge rece de Anders Behring Breivik. Cu siguranţă, tragedia care a şocat întreaga lume o să fie întoarsă pe toate feţele.

Chiar dacă-i vorba despre gestul unui psihopat cu faţă angelică, a sosit momentul ca Europa să vorbească deschis despre toleranţă. Toleranţă care există din abundeţă în programele UE, dar mai puţin în sufletul multora dinte semenii nostri.

Sunt un ziarist democrat care înţelege exact năzuinţa omului pentru mai bine, însă nu pot să nu mă întreb, de pildă, ce l-a făcut pe un austriac să tragă în nişte ţigani din România. Doar spaima, după cum spune el? Şi sunt deja sute de situaţii similare în ultimii ani.

Şi Breivik avea spaimele sale în legătură cu islamizarea tării, care, zice el, l-au impins la masacrul „necesar”.

Până la urmă, ce este toleranţa: virtutea omului fără convingeri sau atributul umanităţii? Şi sunt doar două dintre sutele de întrebării legate de acest subiect pe care ne facem că-l dezbatem, pentru că atitudienea îngăduitoare unanimă îi marginalizează pe intoleranţi ori xenofobi. Iată că nu-i aşa.

One Response to “„Să nu ucizi””

  1. :) spune:

    Europa se sinucide ducand la extrem conceptul de „toleranta”.

    Nu poti fi tolerant cu intolerantii, indiferent de unde ar veni acestia. Asta trebuie sa inteleaga Europa, macar acum, in ceasul al 24-lea in care riscul islamizarii e cat se poate de real.

    http://www.antena3.ro/life-show/cultura/neagu-djuvara-europa-se-sinucide-romanii-vor-fi-afectati-noi-avem-deja-10-populatie-tiganeasca-108409.html

Scrie un comentariu

top