„Să nu ucizi”

Va mai curge multă cerneală în legătură cu masacrul de la Oslo, planificat cu sânge rece de Anders Behring Breivik. Cu siguranţă, tragedia care a şocat întreaga lume o să fie întoarsă pe toate feţele.

Chiar dacă-i vorba despre gestul unui psihopat cu faţă angelică, a sosit momentul ca Europa să vorbească deschis despre toleranţă. Toleranţă care există din abundeţă în programele UE, dar mai puţin în sufletul multora dinte semenii nostri.

Sunt un ziarist democrat care înţelege exact năzuinţa omului pentru mai bine, însă nu pot să nu mă întreb, de pildă, ce l-a făcut pe un austriac să tragă în nişte ţigani din România. Doar spaima, după cum spune el? Şi sunt deja sute de situaţii similare în ultimii ani.

Şi Breivik avea spaimele sale în legătură cu islamizarea tării, care, zice el, l-au impins la masacrul „necesar”.

Până la urmă, ce este toleranţa: virtutea omului fără convingeri sau atributul umanităţii? Şi sunt doar două dintre sutele de întrebării legate de acest subiect pe care ne facem că-l dezbatem, pentru că atitudienea îngăduitoare unanimă îi marginalizează pe intoleranţi ori xenofobi. Iată că nu-i aşa.

Un comentariu la „„Să nu ucizi””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.