Amplu, dar inutil exerciţiu de aflare-n treabă. Iată că Viorica Dăncilă se întoarce, ba chiar vorbeşte la o dezbatere organizată la Parlament de o fundaţie, CRED (despre care nu se ştie mare lucru, reprezentată de eternul Teodor Meleşcanu), şi de Academia Română, o instituţie a somnului civic, după cum tocmai o cataloga un gazetar. Subiectul: provocările globale şi geostrategice.
Ce legătură există însă între Viorica Dăncilă şi provocările globale, mă refer în primul rând la invazia rusă în Ucraina, n-am aflat fiindcă Dăncilă a spus fix nimic în spiciul ei de lemn, dar, atenţie!, ne îndeamnă să cugetăm: … Vă invit să reflectăm împreună dacă România mai are într-adevăr atitudine şi, dincolo de faptul că ne place să credem sau propagăm ideea că România este în linia întâi în planul european, vă invit să reflectaţi de ce, totuşi, România se comportă ca o ţară de margine, când de fapt se află la mijloc. Adicătelea, înţeleg eu, aprofundând, hai să spun interogaţia ei geostrategică: cei care n-au săpat niciodată şanţuri, ţin teoria lopeţii.
Şi Adrian Năstase s-a aflat în treabă la respectiva dezbatere, folosind tot o veritabilă limbă de lemn. Cu toate astea, am înţeles de la fostul premier printre rânduri, fireşte, că noi, românii, ar trebui să învăţăm câte ceva de la Vicktor Orban, în pofida faptului că liderul de la Budapesta se află de multă vreme în contradicţie cu liderii UE, care-l consideră oaia neagră, şi e acuzat că face jocul lui Putin. Nu mă întind. D’ale lui Năstase, deh, aflat mereu cu ochii larg deschişi… spre răsărit. Că nu degeaba ne spunea el, pe vremuri, atunci când juca în prima ligă şi nu figura ca rezervă la Cornu: Prezentul se petrece în fiecare clipă, iar viitorul încă nu a avut loc.
În rest, noroc că opiniile politicienilor reșapați, deşi libere, nu sunt și obligatorii.
Citeşte şi:
2 comentarii la „Aflarea în treabă a Vioricăi Dăncilă sau despre cei care n-au săpat niciodată şanţuri, dar ţin teoria lopeţii”