Apogeul ipocriziei sau cum s-a sucit George Simion

Bănuiesc că George Simion e din ce în ce mai convins că trecutul se prescrie. La trecutul apropiat al partidului său mă refer, fireşte.

Pe scurt, după o întâlnire cu ambasadorul Israelului la București, liderul AUR susţine că recunoaşte responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români. Totodată, partidul lui Simion, catalogat de multe voci drept unul extremist, de sorginte neo-legionară, afirmă că România ar trebui să adopte definiția antisemitismului aşa cum a fost formulată de IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance). Mai mult, AUR chiar cere într-un comunicat să se predea, în cadrul disciplinei de istorie națională, această pagină importantă a trecutului, pentru a se asigura că toate generațiile viitoare vor cunoaște și înțelege lipsa de umanitate din acele vremuri și de ce este vital să se evite astfel de orori. În 2022, AUR avea o cu totul altă părere. Aşa că nu-i exclus ca, într-un viitor exerciţiu de ipocrizie, Simion să propună un proces al mişcării legionare instrumentat chiar de foşti legionari.

S-a sucit partidul lui Simion cu 180 de grade? Ori e doar un alt episod de făţărnicie. Spun asta pentru că anul trecut AUR considera istoria Holocaustului și educația sexuală teme minore care au fost ridicate la rangul de materii, în ceea ce partidul califica a fi drept o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România. În urmă cu doi ani, de pildă, Sorin Lavric, senator AUR şi o voce importantă în respectivul partid, bine-cunoscut deja pentru simpatiile sale legionare, i-a adus un omagiu în Parlament lui Valeriu Gafencu, fost membru al Mișcării Legionare, care a incitat cu un pistol în mână elevii din liceele ieșene pentru a se alătura loviturii de stat legionare din ianuarie 1941. Iar anul acesta, Lavric chiar a participat la o adunare neo-legionară. E de notorietate şi faptul că, în 2020, partidul lui Simion îl susţinea pe Călin Georgescu pentru funcţia de premier. Cel din urmă este simpatizant al mareşalului Ion Antonescu, care a aplicat în România propria versiune a Soluției Finale (exterminarea evreilor în lagărele naziste şi în teritoriile ocupate de Germania nazistă), cu numele de cod Curățarea terenului, și a lui Corneliu Zelea Codreanu, politician antisemit de extremă dreapta, fondatorul și liderul Mișcarii Legionare.

În rest, până acum, doar Alexandru Muraru, deputat PNL, fost consilier al premierului Nicolae Ciucă pe probleme de antisemitism și xenofobie a reacţionat. Muraru a criticat dur într-un comunicat de presă întâlnirea de luni de la Parlament dintre Reuven Azar, ambasadorul Israelului la Bucureşti, și George Simion, președintele AUR. Gestul ambasadorului Azar susţine Muraru – creează un prejudiciu imens democrației și vieții publice românești pentru că legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Tot deputatul afirmă că mulți dintre liderii AUR sunt afiliați la cercurile fasciste moderne din România, inspirate de mișcarea istorică Garda de Fier.

Citeşte şi:

2 comentarii la „Apogeul ipocriziei sau cum s-a sucit George Simion”

  1. Este clar ca George Simion incearca sa acopere trecutul cu un val pentru a-si asigura propria abilitate de a continua o politica populista si extremista. Probabil ca anul acesta simbolismul sau trece printr-o transformare radicala, care a dus probabil la o schimbare semnificativa si a cursantilor neo-legionari. De sufletul George Simion mai avem de invatat. Suntem curiosi sa aflam ce se ascunde in spatele mijlocirii de fatada a lui si cum transforma acesta trecutul recent al partidului pentru a corespunde preferintelor electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.