Armand Goşu i-a transmis şi Alinei Mungiu-Pippidi că bate câmpii în legătură cu raportul AI. Ionuţ Cristache, depăşit total de anvergura invitatului

Iniţial m-am întrebat de ce s-o fi dus Armand Goşu, unul dintre cei mai redutabili specialişti în istoria Rusiei ţariste, dar şi a Uniunii Sovietice, să discute cu Ionuţ Cristache, un activist oricare. Apoi m-am dumirit ce căuta neamţul în Bulgaria. Pe scurt, Goşu a întors mesajul pe care se pregătea să-l transmită Cristache în podcast-ul său. Ar fi fost o altă înfierare a lui Volodimir Zelenski după un recent raport Amnesty International (AI) legat de războiul din Ucraina. Totodată, istoricul care a studiat Rusia acasă la ea, explică şi de ce raportul e o ruşine, năruind, în opinia mea, planurile celui de la Evz. Prin ricoşeu, şi Alina Mungiu-Pippidi primeşte o replică dură.

Context/ Recent, Amnesty International acuza armata ucraineană într-un raport că și-ar ascunde arsenalul militar şi soldații printre civili (clădiri rezidențiale, școli, spitale) şi că lansează atacuri din zone populate pentru a respinge invazia rusă, motiv pentru care necombatanţii ar fi fost puşi în pericol.

Iată însă ce-a zis Goşu în podcast-ul lui Cristache, depăşit total de anvergura invitatului, atunci când cel din urmă tocmai se pregătea să-l înfiereze pe Volodimir Zelenski:

…Cum să produc prostia aia? E o rușine raportul ăla! Adică ăsta e marele raport cu care vin după 5 luni de război… În primul rând (continua Goşu- n.m.) se ocupă de ucraineni, de armata Ucrainei, de parcă Ucraina a declanșat singură războiul. Armata rusă a omorât 2.000 de civili numai în prima fază a războiului. A ținut cont armata rusă de faptul că acolo erau civili și nu trupe militare?… Vă miră Amnesty International? Amintiți-vă de anul trecut. Mai țineți minte cu Navalnîi? Mai țineți minte cu Belarus?… Vă miră că Amnesty International ia poziții rusești? Suntem oameni bătrâni… Fapte (invocate în raport – n.m) care nu se confirmă, pur şi simplu n-au existat decât în propaganda rusească, afirmă Armand Goşu, iar concluzia sa ar fi că raportul AI serveşte perfect Kremlinului.

Nu este prima dată când AI o dă în bară din varii motive, iar presa internaţională e plină de asemenea relatări. De data asta, paradoxal, AI îi condamnă chiar pe cei care-şi apără ţara. Cum era de aşteptat, raportul a creat delir la televiziunile ruseşti pentru că se confundă cu discursul lor. În acelaşi timp, a dat ocazia multora dintre cei care propagă în România narative ruseşti legate de război să aiureze. Dar nu numai. De pildă, şi echidistanta Alina Mungiu-Pippidi afirma într-un recent articol lung şi foarte greu de citit: …sunt solidară cu Amnesty International. Aşa că, iată, culmea podcast-ului, prin intermediul lui Cristache, un fervent admirator al eternei şi fascinantei analiste atomice, Goşu i-a transmis şi ei că bate câmpii cu graţie.

În rest, se ştie, AI și-a cerut scuze pentru durerea și furia provocate de raport. Ca şi faptul că documentul, contestat vehement de  Zelenski, a pricinuit demisia reprezentantei organizaţiei în Ucraina, dar şi a lui Per Wästberg, fondator al biroului suedez AI.

Citeşte şi:

Un comentariu la „Armand Goşu i-a transmis şi Alinei Mungiu-Pippidi că bate câmpii în legătură cu raportul AI. Ionuţ Cristache, depăşit total de anvergura invitatului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.