Febra provocată de scandalul ofiţerilor acoperiţi tinde să se transforme în parafrenie

Văd că tot mai mulţi dintre noi sunt atinşi, într-o măsură mai mare ori mai mică, de febră provocată de scandalul ofiţerilor acoperiţi.

(Articol publicat la 29 ianuarie 2015 în agentia. org)

Stelian Tănase, directorul TVR, îi cere generalului Florian Coldea, interimar la SRI după ce George Maior a demisionat, să-şi retragă ofiţeri acoperiţi din televiziunea publică. Pe de altă parte, Ion Cristoiu  scrie „cum ofițerii acoperiți din societatea civilă cer retragerea ofițerilor acoperiți din presă”. Pentru cine nu ştie, ONG – urile, mână-n mână, vor adoptarea unei legislații care să prevină infiltrarea ofițerilor de informații în redacţii.

În joc intră şi Adrian Bucur, membru în CA al TVR, care sugerează că instituţia din strada Pangratti ar fi fost împânzită de vreo 300 de colaboratori ori angajaţi ai serviciilor secrete. Adicătelea, atenţie!, cam 10% din totalul celor angajaţi.
Reamintesc, toată tărăşenia s-a umflat după ce George Maior, fostul director al SRI, a admis că în presa s-ar afla ofiţeri acoperiţi ai serviciului pe care l-a condus până cum câteva zile.

În primul rând, nu cred că presa românească este împânzită de ofiţeri acoperiţi, cărora eu le zic ofiţeri deplin conspiraţi, ca să fiu mai aproape de limbajul folosit în serviciile secrete. Apoi, admit că SRI poate avea informatori, vectori de influenţă, oameni pe care îi exploatează în orb ori poate chiar îi manipulează în TVR, de pildă, considerată o instituţie strategică. Dar ca să înţepeneşti acolo nişte ofiţeri deplin conspiraţi – care se formează cu greu, în ani de zile, fără nici un interes operativ real – mi se pare o nebunie. Poate că domnul Maior va elucida misterul – atunci când îşi va scrie memoriile, fireşte.
Habar n-am de ce a ieşit George Maior la interval cu povestea ofiţerilor acoperiţi care mişună prin presa românească, dar o asemenea declaraţie nu-l putea duce decât spre demisie. Nu trebuia să mai vorbească despre Big Brother. Şi aste pentru că un şef de serviciu de informaţii care se respectă nu comentează, nici măcar cu ambiguitate, despre agenţi – reali ori imaginari. Mai mult, cel puţin teoretic, declaraţia fostului director al SRI pune într-o situaţie critică orice ziarist român aflat într-o zonă de conflict. Fiindcă acolo întâi se trage în virtualii „spioni” şi apoi se întreabă.

În ce priveşte demersul lui Stelian Tănase (de care mă leagă o sinceră amiciţie) către generalul Florin Coldea, poate fi înţeles. Am spus /poate/ fiindcă ştiu că vechea Securitate nu i-a lăsat amintiri tocmai plăcute actualului director al TVR. Însă, concret, scrisoarea sa către interimarul de la SRI este precum rugămintea ca bunul Dumnezeu să-şi retragă norii de pe cer. ONG-urilor nu le dau sfaturi – au destui intelectuali care le ştiu pe toate, dar domnului Adrian Bucur, membru în CA al TVR, cel care a dibuit vreo 300 de spioni în televiziune naţională, îi recomand un concediu îndelungat şi multă linişte.

În rest, se vede şi din avion că scandalul ofiţerilor acoperiţi – declanşat de Robert Turcescu, cel care, într-o criză de mărturisire, susţinea că s-a aflat în solda unui serviciu de informaţii, fără a aduce însă nici cea mai mică dovadă – a fost continuat de George Maior, chiar din postura de ditamai şef al SRI. Aşa că nu exclud că febra ofiţerului acoperit, despre care vorbeam la început acestui articol, să se transforme într-o autentică parafrenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.