Traian Băsescu se îndreaptă deja cu paşi repezi spre istoria recentă, chiar dacă nu pică la referendum. De acum încolo, legitimitatea este cea mai mare problemă a sa. Aşa că părăsirea fotoliului de la Cotroceni rămâne doar o chestiune de timp.
În ce priveşte suspendarea preşedintelui: o gafă de proporţii. Dacă greşelile tandemului Ponta-Antonescu l-ar fi resuscitat temporar doar pe politicianul Băsescu, mai treacă-meargă. Însă beţia puterii trăită de cei doi a aruncat România într-o lumină la fel de proastă ca pe vremea lui Ceauşescu. Mai nou, din depeşele agenţiilor de presă reiese că noi, românii, am fi chiar ucigaşii democraţiei. Nici că se putea un subiect mai bun într-o vară moleşitoare. Povestea asta îmi aminteşte de Radio Europa Liberă din urmă cu 25 de ani. Doar celor mai tineri le spun că nu-i o mare diferenţă între ce scria presa occidentală atunci despre România comunistă – reflectată de respectivul post de radio – şi ce scrie acum.
Parcă nici la Mineriada din 13-15 iunie n-am avut parte de comentarii externe atât de proaste. Şi vă rog să mă credeţi că îmi aduc aminte foarte bine momentul, nu atât pentru că eram şi atunci ziarist, cât pentru că ortacii m-au călcat în picioare.
Revenind la chestiune, sunt consternat de tot ce se petrece pe scena noastră politică. Traian Băsescu este totuşi o miză care nu merită distrugeri atât de mari. Unele poate ireparabile.
Însă cel mai mult mă uimeşte seninătatea pe care o afişează domnul Crin Antonescu, preşedinte interimar, în faţa avalanşei de avertismente externe. Omul ăsta trebuie să fie ori deosebit de inteligent, ori mai mult decât iresponsabil dacă-şi permite atâta nepăsare în faţa unei dezordini extreme. Până la proba contrarie, cred că domnul Antonescu este un iresponsabil care – ca să fiu elegant – înţelege totul pe dos.
N-am fost şi nu sunt fan Băsescu, dar nici îngăduitor cu diletantismul, fie el şi interimar, ridicat, iată, la rang de instituţie prezidenţială. Mare tragedie! Antonescu chiar crede că înfăptuieşte tâmpenii în numele unor înalte idealuri, pe care noi, pulimea, nu le-am pricepe.
…ciclic, ca manifestarile unei psihoze maniaco-depresive, reiterand ceea ce un fost presedinte american (persoana importanta, nu spui cine!) scotea pe gura:
„Fiecare popor isi are conducatorii pe care-i merita”.
Deci…dragi pretini si tovarasi post-decembristi, liber-schimbisti, cripto-liberali si neo-taranisti: ce e asa de greu de inteles?
Pulimea sa bage bine la cap! Asta aveti!
Vreti sa fiu populist?
OK! Atunci spun asa:
„Conducatorii actuali sunt oglinda poporului actual”.
Va convine?
Nu?
Atunci puneti mana pe sapun, spalati-va bine imputitilor, transofrmati cozile de acum 25 de ani la carne si paine…in cozi la biblioteci, bagati bine la cap atat criticile kantiene cat si studiile despre democratie ale lui Giovanni SARTORI…SI MAI VORBIM!
Daca nu, atunci pupati-i in cur pe toti manelistii, inchinati-va la icoane, pupati-le mana la smenarii in sutana pe post de preoti ortodocsi…si vedeti ce-o iesi!
Succesuri!
🙂