Prezenţa preşedintele Iohannis în poligonul de la Cincu, cu ocazia ceremoniei înfiinţării Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, i-a trezit nostalgii cazone lui Adrian Năstase.
…mă gândesc cu nostalgie la acea perioadă (în care satisfăcea stagiul militar -n.m.) si nu sunt convins că eliminarea stagiului militar obligatoriu pentru tineri a fost o decizie înţeleaptă, scrie Năstase pe blogul său, iar eu constat că iar a ratat o mare ocazie să tacă.
Stagiul militar obligatoriu a dispărut din vorbirea curentă şi e foarte bine. Armata impusă pe vremea comunismului era doar o costisitoare aflare în treabă. Timp de un şi patru luni ori de nouă luni, dacă stagiul era redus, soldaţii învăţau totul despre pasul de defilare, dar prea puţin despre lupta efectivă într-o situaţie reală de război. La Marină, stagiul dura doi ani. Numai că, în timpul evenimentelor tragice din 1989, a ieşit la iveală faptul că armata Republicii Socialiste România era praf şi pulbere, tocmai din cauza lipsei de pregătire a celor obligaţi să facă stagiul militar obligatoriu.
Pe vremea în care era premier şi liderul PSD, Adrian Năstase, mai puţin melancolic decât azi, zicea adânc: Prezentul se petrece în fiecare clipă, iar viitorul încă nu a avut loc. Văd însă că nici din trecut n-a învăţat mare lucru, iar nostalgiile comuniste îl îmbujorează încă.