Un dialog etern între călăi și victime

„O uriașă groapă comună și o baie de sânge. Un dialog etern între călăi și victime”, spune Svetlana Alexievich (67 de ani), scriitoarea din Belarus, laureată a premiul Nobel pentru literatură, atunci când priveşte înapoi.

Pentru regimul lui Aleksandr Lukașenko, care se află la al cincilea, mandat scriitoarea, născută în Ucraina dintr-un tată belarus și o mamă ucraineană, este o dizidentă
Pentru Comitetul Nobel de la Stockholm, „scrierile ei polifonice sunt un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastre”.

„Dacă privim înapoi, la întreaga noastră istorie, atât din era sovietică cât și post-sovietică, vedem o uriașă groapă comună și o baie de sânge. Un dialog etern între călăi și victime. Blestematele întrebări rusești: ce e de făcut și cine e de vină. Revoluția, gulagul, al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan care a fost ascuns poporului, prăbușirea marelui imperiu, destrămarea marii patrii socialiste, utopia pământului și acum o nouă provocare de dimensiuni cosmice — Cernobîl. Aceasta este o provocare pentru toate ființele vii de pe Pământ. Aceasta este istoria noastră. Și aceasta este tema cărților mele, aceasta este drumul meu, cercurile iadului meu, de la om la om”, susţine Svetlana Alexievich.

Rar am văzut o descriere atât de clară şi concisă legat de epoca sovietică și post-sovietică.
Încă nu am citit vreun volum al scriitoarei, care locuieşte mai mult în străinătate, dar abia aştept să răsfoiesc măcar unul. Şi pentru că, după cum am aflat, Svetlana Alexievich a cartografiat omul sovietic și post-sovietic, timp de 30-40 de ani, scriind nu o istorie a evenimentelor, ci una emoţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.