CNA sancţionează TVR cu amendă pentru că documentarul „Cel ce gândeşte altfel” cuprinde secvenţe din filmele MISA

Mai jos aveţi ştirea Mediafax. Iar părerea mea despre acest film, la care am participat, mi-am spus-o AICI

CNA a amendat, joi, TVR 1 cu 10.000 de lei, pentru difuzarea a doua episoade despre MISA in cadrul documentarului „Cel ce gandeste altfel”, realizat de Cornel Mihalache, pe 1, respectiv 2 februarie, inainte de ora 22.00, fapt care a incalcat legislatia audiovizuala privind protectia minorilor”, transmite MEDIAFAX.

(…)In mod concret  – arată agenţia citată -, potrivit CNA, TVR 1 a difuzat pe 1 februarie, in intervalul orar 21.00 – 21.50, filmul documentar „Cel ce gandeste altfel”, episodul 5, „Despre evanghelia… dupa MISA”, realizat de Cornel Mihalache. Filmul a prezentat semnul de avertizare „12” si genul programului: documentar. Potrivit CNA, filmul a inceput prin prezentarea, in paralel, a unor secvente din „Exaltation of pee”, film MISA, cu imagini filmate in Costinesti, in anul 1981. In secventele din filmul MISA au aparut mai multe femei dezbracate. In documentar au fost prezentate mai multe puncte de vedere exprimate de doi instructori de Yoga, Monica Dascalu si Cornel Hotiu, de purtatorul de cuvant al MISA, Crina Calek, si de jurnalistul Emil Berdeli.

Si in 2 februarie, intre orele 21.16 – 22.08, TVR 1 a difuzat documentarul „Cel ce gandeste altfel”, episodul 6, intitulat „Enisala punctul «G» al continentei”, realizat tot de Cornel Mihalache. Filmul a fost prezentat cu semnul de avertizare „12”. Si acest episod a cuprins imagini cu femei dezbracate, persoane care mimau actul sexual, discutandu-se despre actul sexual din perspectiva adeptilor MISA. Unele imagini au fost blurate, in anumite momente ale documentarului pe ecran aparand textul „Din motive ce tin de legislatia audiovizualului din Romania, nu va putem prezenta necenzurat, aceste secvente”. In documentar si-au exprimat punctele de vedere aceleasi persoane ca in episodul din 1 februarie, dar si Gabriel Andreescu. Totodata, Dan C. Mihailescu a facut referiri la cateva definitii ale organului sexual masculin, conform „Dictionarului de argou al limbii romane”, potrivit CNA.

CNA a analizat, in sedinta de joi, si o reclamatie primita de la o persoana, Emil Ceanga, care a protestat fata de episodul difuzat in 2 februarie, ca parte a documentarului „Cel ce gandeste altfel”. „Emisiunea respectiva reprezinta o invitatie subtila, adresata publicului larg, la doctrina (religia) MISA. Realizatorul a invitat 3 «ideologi» MISA, la care s-a adaugat un mesaj filmat al liderului Bivolaru. Toti acestia au argumentat ca sexul «spiritualizat», numit de ei «dragoste», este calea spre Dumnezeu. Extazul sexual, provocat prin tehnici care fac obiectul ritualului acestei secte, a fost prezentat ca fiind calea de integrare in absolut. Dumnezeu era evocat permanent in acest context. Oponentul acestui grup a fost un ziarist, care a prezentat fapte. Nu a fost invitat niciun preot, care sa raspunda celor 3 «ideologi» MISA. Prezenta lui Gabriel Andreescu, un cunoscut si virulent anticrestin, a completat acest tablou halucinant”, se spune in sesizarea transmisa CNA. Potrivit sesizarii, „realizatorul a jucat rolul unui agent MISA cu mare profesionalism”.

Membrii CNA au considerat ca episoadele din documentarul despre MISA au fost difuzate la o ora nepotrivita, incalcand articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia „Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, coroborat cu articolul 21, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual – „Productiile audiovizuale prevazute la art. 18 lit. d) se difuzeaza numai in intervalul orar 22,00 – 6,00 si vor fi insotite permanent de un semn de avertizare reprezentand un cerc de culoare alba, iar in interiorul acestuia, pe fond transparent, numarul 15 de culoare alba”.

Potrivit articolului 18 din Cod, „Categoriile in care se incadreaza productiile audiovizuale in functie de criteriile precizate la art. 16 alin. (3) sunt urmatoarele: d) productii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani”, iar articolul 16, alineatul 3 din Cod spune – „Criteriile generale de care titularii de licenta audiovizuala vor tine cont in clasificarea productiilor audiovizuale sunt urmatoarele: f) psihologia personajelor si reperele morale pe care acestea le ofera copiilor sau adolescentilor; k) calitatea si tipologia limbajului; l) genul sau temele productiilor audiovizuale”.

„De prea multe ori in aceasta emisiune s-a utilizat acel carlig foarte ieftin, respectiv victimizarea fata de legile audiovizuale. Mi se pare absolut nedemn ca Televiziunea Publica sa puna pe ecran asa niste fraze”, a spus Dan Grigore, membru al CNA, referindu-se la textul postat pe ecran in cadrul documentarului: „Din motive ce tin de legislatia audiovizualului din Romania, nu va putem prezenta necenzurat, aceste secvente”.

„Noi avem talentul de a compromite subiecte grave si le facem harcea – parcea”, a mai spus Dan Grigore, precizand, insa, ca „nu poate sa puna diagnosticuri” cu privire „la lipsurile” realizatorului Cornel Mihalache, pentru ca a vazut productii „onorabile” realizate de acesta. „Dar asta (productia despre MISA, n.r.) este sub orice critica, imi pare rau pentru el”, a mai spus Dan Grigore.

Pe de alta parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus ca episoadele despre MISA au fost prezentate intr-un mod dezechilibrat. „Cred ca era nevoie de oameni mai grei (care sa isi spuna punctele de vedere, n.r.)”, a spus Christian Mititelu. El a precizat ca subiectul „controversat” despre MISA a fost „accentuat” chiar de catre realizator pe principalul post al televiziunii nationale.

„Vorbim despre un subiect extrem de controversat, difuzat de Televiziunea Romana. Este un program care a costat probabil mii de euro (…). Am alte pretentii de la ei”, a mai spus Christian Mititelu, precizand ca un documentar trebuie sa fie o productie echilibrata.

„Este un documentar ca intentie, nu ca realizare. Este partial, partinitor”, a spus si Dan Grigore.

„Problema principala este ora de difuzare”, a spus si Rasvan Popescu, presedintele CNA.

La propunerea lui Dan Grigore, TVR 1 a fost amendat cu 10.000 de lei. Propunerea de amendare a TVR 1 a fost votata in unanimitate de membrii CNA prezenti joi la sedinta Consiliului (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Dutu si Mihai Malaimare).

TVR 1 a difuzat in premiera, din 18 ianuarie, documentarul in sase episoade „Cel ce gandeste altfel”, al regizorului Cornel Mihalache, care vorbeste despre manipulare, dictatura, valori nationale, meditatie transcendentala si prezenta in societatea romaneasca a organizatiei MISA, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Publica in 17 ianuarie.

In primele doua episoade, documentarul vorbeste despre manipulare si dictatura si despre valori nationale. Episoadele 3 si 4 sunt despre ce a insemnat „scandalul meditatiei transcendentale” in anul 1982 si cum se vede el astazi, dupa 30 de ani. Prezenta in societatea romaneasca a organizatiei MISA este subiectul ultimelor doua episoade ale documentarului „Cel ce gandeste altfel”.

Cornel Mihalache este regizor, realizator in Televiziunea Romana din anul 1997. „Cu ochii in patru” – emisiune de anchete sociale, „Curat Caragiale! Parol!” (2002 – maraton Caragiale cu prilejul anului I.L Caragiale) sunt doar cateva dintre succesele recunoscute ale lui Mihalache, ca regizor si producator TV. A primit premiul APTR pentru ancheta pe anul 1997, respectiv premiul UNITER 2002 pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, dar si premiul Clubului Roman de Presa (2005) pentru cea mai buna ancheta – „1989. Sange si catifea”.

Un comentariu la „CNA sancţionează TVR cu amendă pentru că documentarul „Cel ce gândeşte altfel” cuprinde secvenţe din filmele MISA”

  1. sA , NE IMPARTASITI din experimentul la care A-TI ,asistat!Don Emilio please!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.