Darius Vâlcov, căruia procurorii îi căutau tablourile prin cimitire, se află în «La dolce vita» fugarilor români sau încă o condamnare în zadar

Darius Vâlcov, fost primar în Slatina, senator PSD (2012 – 2015) ori ministru de finanțe, unul dintre oamenii cei mai apropiați de Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în Dosarul Tablourilor. Trafic de influență şi spălare de bani. Știți voi, tablourile alea foarte scumpe, cam o sută, cumpărate pe numele altora, și căutate de procurori prin cimitirele patriei ori în pereții falși ai unor imobile care aparțineau lui Vâlcov.

O minte sprintenă spune că, la pușcărie, cel mai rău e ca nu poți încuia tu ușa. Însă îmi e greu să cred că Darius Vâlcov va trăi existențiala experiență. Omul a plecat de ceva vreme în Italia, locul preferat al mai multe persoane condamnate definitiv în România, și este greu de crezut că va face o zi de închisoare pe plaiurile mioritice. Ca să nu mai spun că cine-i condamnat acum în România pentru corupție ajunge mintenaș vedetă, cel puțin la RTV.

Exodul condamnaților din România către Italia era până în 2021 o garanție că ei scapă de închisoare, profitând de o lege permisive. Însă după ce norma a fost modificată, mulți dintre românii condamnați – la cei bogați mă refer, firește – premeditează fuga prin obținerea rezidenței și deschiderea unor afaceri pe teritoriul italian, după cum arăta Europa Liberă. Este și cazul lui Darius Vâlcov, fost senator PSD, fost ministru de Finanțe și fost primar în Slatina. Teoretic, acum, judecătorii din Italia pot refuza extrădarea sau punerea în aplicare a unui mandat european de arestare doar dacă cel condamnat are rezidență de cel puțin cinci ani în Peninsulă. Așa că vom vede cum se va descurca și Vâlcov în La dolce vita fugarilor români, dar nu prea am emoții.

În rest, Vâlcov a mai avut două dosare de corupție pe rolul instanțelor, însă a reușit să scape basma curată. Adică, în noiembrie 2021, Curtea de Apel Craiova l-a achitat într-un dosar de instigare la dare şi luare de mită. Iar în martie 2023, tot Curtea de Apel Craiova i-a anulat o condamnare de 6 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită, motivând prescrierea faptelor, că doar trăim în România.

Citește și:

Un comentariu la „Darius Vâlcov, căruia procurorii îi căutau tablourile prin cimitire, se află în «La dolce vita» fugarilor români sau încă o condamnare în zadar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.