De la Alexandra Kollontai, o „mâncătoarea de bărbaţi“, la Ziua Femeii

Alexandra Kollontai a vrut o emancipare a femeii pur sovietică, prin sex total, dar de tip nou, comunist, doar ca să distrugă familia burgheză, însă, până la urmă, toată povestea s-a răsucit cu 180 de grade şi-a apărut Ziua Femeii.

Iată, pe scurt, de ce sărbătorim 8 martie.

Alexandra Kollontai (1872-1952), o tânără comunistă, catalogată, la propriu, drept o „mâncătoarea de bărbaţi“, l-a convins pe Vladimir Ilici Lenin să instituie această dată drept o sărbătoare internaţională a femeii. Asta se întâmpla în 1917.
Kollontai, membră de nădejde a partidului comunist din Rusia, a reuşit să intre în graţiile liderului bolşevic, pe care l-a influenţat, în primul rând, în legătură de revoluţia sexuală.

Ea încerca să dea autoritate concepţiei conform căreia, pentru femeia sovietică de tip nou, sexul nu trebuie să aibă nicio legătură cu iubirea, dar mai ales cu mariajul. Cel mai probabil încercă să impună un nou tip de vivandieră comunistă , visând ca, apoi, modelul să fie exportat în urma revoluţei mondiale comuniste.

Kollontai, pe care n-a intersat-o niciodată demnitate femeii, ba dimpotrivă, mai era convinsă că, odată cu instituirea amorului liber, familia, considerată de ea o toxică instituţie burgheză, va fi distrusă pentru totdeauna.

*********

Apoi, după ce, în 1975, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femei, şi datorită putenicei influenţe a Uniunii Sovietice, data 8 martie a căpătat alte valenţe. Mai precis, un prilej pentru a reflecta asupra emancipării femeii, ca și pentru a sărbătorii actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.

Contrar dorinţelor Alexandrei Kollontai, Ziua Femeii aduce azi în prim plan calităţile reprezentatelor sexului frumos, cum ar fi: frumuseţea, blândeţea, tandreţea, gingăşia, delicateţea, ca şi rolul lor  extrem de important în familie.

În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult drept „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.

Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România ori Letonia.

Text scris la 8 martie 2016 şi publicat, iniţial, pe pagina de Facebook, iar apoi şi pe alte site-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.