
Iată, pe scurt, de ce sărbătorim 8 martie.
Ea încerca să dea autoritate concepţiei conform căreia, pentru femeia sovietică de tip nou, sexul nu trebuie să aibă nicio legătură cu iubirea, dar mai ales cu mariajul. Cel mai probabil încercă să impună un nou tip de vivandieră comunistă , visând ca, apoi, modelul să fie exportat în urma revoluţei mondiale comuniste.
*********
Apoi, după ce, în 1975, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femei, şi datorită putenicei influenţe a Uniunii Sovietice, data 8 martie a căpătat alte valenţe. Mai precis, un prilej pentru a reflecta asupra emancipării femeii, ca și pentru a sărbătorii actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor.
Contrar dorinţelor Alexandrei Kollontai, Ziua Femeii aduce azi în prim plan calităţile reprezentatelor sexului frumos, cum ar fi: frumuseţea, blândeţea, tandreţea, gingăşia, delicateţea, ca şi rolul lor extrem de important în familie.
În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult drept „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.
Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România ori Letonia.
Text scris la 8 martie 2016 şi publicat, iniţial, pe pagina de Facebook, iar apoi şi pe alte site-uri.