Despre Securitate, cu ovarele

Am citit deunăzi un articol al duduii Mirela Corlăţan (foto). Astfel, am aflat că scriitorul şi criticul Adrian Marino era instigat de către agenţii Direcţiei de Informaţii Externe – adică de cei ai spionajului românesc de dinainte de 1989 –  ca să învrăjbească exilul românesc de la Paris.

Când văd atâta certitudine la duduia Corlăţan, mai ales când subiectul are atâtea meandre, mă cuprinde o tristeţea iremediabilă. Cum sunt unul dintre cei care au scris mult despre poliţia politică a lui Ceauşescu ori a lui Gheorghiu-Dej, despre DIE şi spionii săi, nu cred că se încumetă cineva să mă acuze că vreau să iau apărarea Securităţii.

Aşa că pot afirma, fără să mă apese ce-am făcut în ultimii 30 de ani : duduia Corlăţan habar n-are că Securitatea era, până în 1989, o instituţie a statului. Dureros, dar adevărat.  Doi: bazându-se pe dovezi subţiri, duduia încearacă să ne explice cum DIE s-a folosit de informatorul Marino. Nu-şi pune însă  o clipă întrebarea dacă nu cumva Marino s-a folosit de DIE, ca să călătorească, ca să obţină nişte avantaje la care oamenii de rând nici măcar nu visau în perioada comunistă. Criticul a fost deţinut politic şi apoi deportat în Bărăgan. Se temea de Securitate, fireşte, dar ştia şi cum îi funcţionează mecanismele.

Cazul Marino e complex. Trebuie privit cu detaşare, din toate unghiurile. Nu cu mânie proletară, precum o Ana Pauker reîncărcată, doar pentru că omul şi-a înjurat confraţii. Scriitorii au orgolii, nu prea se iubesc, chiar se urăsc. Lucrurile au mers până acolo, încât, de pildă, Ştefan Augustin Doinaş a făcut pact cu diavolul doar ca să-l “încondeieze” pe Adrian Păunescu. În inocenţa sa, ca să mă exprim elegant, Doinaş credea că partidul, la cererea Securităţii, o să-l arunce cât colo pe cântăreţul lui Ceauşescu. S-a înşelat amarnic.

Poate că duduia Corlăţan scrie despre informatori şi Securitate ca să facă plăcere cuiva, poate că nu.

În cazul celei de-a doua variante, îi dau un sfat, amical: dacă tot s-a apucat de un subiect atât de greu, să nu-l scrie chiar cu ovarele. Părerea mea.

4 comentarii la „Despre Securitate, cu ovarele”

  1. NU STIU DE CE VA MIRATI
    LAURA ANDRESAN A SCRIS LA ZIUA DESPRE SECURITATE, CHIAR DACA AVEA 8 ANI PE CIND SE PETRECE CE RELATA EA CU SNAGA
    CORLATAN O URMEAZA
    SCHIMBUL DE MIINE

  2. Ca sa dezbaţi subiectul Securitate, trebuie întrunie câteva conditii minime. Sa fi fost matur înainte de 1989, sa te fi lovit de băieţii cu ochi albastri ori să cunoştii bine istoria adevarată, şi, în cazul dezbătut de ea, lumea scriitorilor în comunism. Nu e cazul Corlăţancăi, care în timpul lui Ceaşcă se juca cu păsarica în nisip, iar la istorie contemporană este bâtă.Totuşi nu este vina ei, ci a celor care o publică. Aberaţiile din Cotidianul au stârnit deja hohote de râs.

  3. Don EMILIO, va rog io, io CU deferenta, nu va impacientati, cum a-ti vrea sa scrie 3,14zdolonkutza, asta despre ceva ,pe auzite. A-TI auzit ca s-au emis chiar si religii pe texte olografe si chiar dainuie de tarte milenii.Phetitza are …o chemare profunda ,foliculina in exces ,ca glnda de 2,5 cm. are loc in mansarda ei,puternic afectata de …vantu ri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.