Fantasmele salvării, potpuriu cu Nistorescu, Marga, Severin şi Simion sau zgomotul care nu dovedește nimic

Foto: Cotidianul

Cornel Nistorescu s-a hotărât să ne salveze. De ce? Pentru că, zice el, trăim sub o puternică amprentă a nefericirii, neîncrederii, şi a inapetenței pentru dialog.

Nefericirea noastră, invocată de Nistorescu, are însă un remediu, ba chiar un panaceu -sfaturile fantasmagorice ale unor personaje mai mult decât controversate, ca să mă exprim elegant, chemate de ziaristul atomic la o dezbatere despre nimic, care ar fi menită să readucă România cetăţenilor săi.

Dar să-i luăm pe rând pe cetăţenii aleşi deunăzi de Nistorescu ca să ne explice ce-i de făcut într-un exerciţiu de năluciri angro.

Aşadar, primul care ne arată cărarea luminoasă în dezbaterea pompos catalogată e Andrei Marga. Utopie la greu legată de cum ar putea fi readusă ţărişoara noastră cetăţenilor săi, dar nu insist că vă plictisiţi. Amintesc însă că el a fost autorul unor declaraţii halucinante legate de războiul din Ucraina, afirmând că ţara vecină trebuie să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României, Ungariei și Poloniei. Adică, un mesaj pe placul propagandei ruse, după ce Putin a invadat Ucraina. De altfel, voalat, Marga a dat vina SUA şi pe Ucraina pentru escaladarea conflictului și sugerează modificarea ordinii teritoriale europene. Tot el a justificat pretențiile Rusiei de a interzice Ucrainei să intre în NATO și în UE. După cum am mai scris, Marga are chiar şi o notă distinctivă: n-a făcut singur o pasiune pentru poliţia politică de dinainte de 1989, ci împreună cu soţia sa, Delia, conform raportului publicat la 21 februarie 2014 de către CNSAS.

Un alt vorbitor despre nimic la masa lui Nistorescu a fost Adrian Severin, fost ministru de externe și europarlamentar, condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. După declanșarea invaziei în Ucraina, Severin a promovat un discurs preluat parcă din tezele propagandei de război dirijate de la Kremlin. Halucinantă a fost şi scrisoarea pe care Severin i-a trimis-o lui Putin, intrată deja în istoria noastră recent, în care îl ruga pe ţar să nu includă România pe lista statelor neprietenoase. Conform declarațiilor fostului ministru, actualul lider de la Moscova ar fi una dintre personalitățile politice care l-au impresionat profund.

La cine a mai apelat Nistorescu să ne vorbească despre salvare. Păi la un tovarăş pe care-l cheamă Constantin Boştină, stâlp al puterii comuniste şi fost secretar al lui Ceauşescu. Acum, fireşte, omul e un prosper om de afaceri cu un perfect limbaj de lemn. Greaua moştenire, desigur.

N-a lipsit de la sindrofia lui Nistorescu nici Octavian Ştireanu, demn reprezentant al presei comuniste. După căderea lui Ceauşescu, Ştireanu a ocupat funcţia de şef al ziarului Azi, oficiosul lui Iliescu de tristă amintire (cei bătuţi la mineriadă ştiu cel mai bine de ce). Pe vremuri, Nistorescu combătea mizeriile care apăreau în Azi. Acum însă e umăr la umăr cu Ştireanu. Sfânta reevaluare, deh!

Şi Aurelian Pavelescu a participat la dezbaterea iniţiată de Nistorescu. El, din postura de lider al PNŢCD, este artizanul unirii partidului său cu Dragnea în 2019, doar pentru a-l băga pe Cristian Terheș în PE. Atunci, Corneliu Coposu şi Ion Raţiu s-au răsucit din nou în mormânt. Între timp, Terheş a uitat de ţărănişti şi va candida la viitoarele europarlamentare pe lista AUR.

La convocarea menită să readucă România cetăţenilor săi am mai remarcat oarece nume ilustre, dar voi mai consemna doar unul. Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră. Nu vă grăbiţi. Nu-i vorba despre Ion Iliescu, ci despre George Simion, liderul AUR. El s-a arătat bucuros fiindcă a fost invitat şi i-a felicitat pe cei chemaţi de Nistorescu, afirmând că participă la respectiva dezbatere ca asculte şi să noteze. Cred că nu trebuie să vă mai spun, Simion este liderul unui partid acuzat de extremism, cu nostalgii legionare, care clamează un populism ce s-ar vrea şi elitist. Şi, fireşte, de vreo trei ani arde de nerăbdare să ne salveze chiar şi fără voia noastră.

Acum doi ani, tot în septembrie, Nistorescu se lăuda că punea bazele Grupului pentru Apărarea Democraţiei (GAD). Printre componenţii acestuia se numărau foşti stâlpi ai presei comuniste şi delatori ai Securităţii. De fapt, tărăşenia legată de respectivul grup a fost tot o aflare în treabă pentru că, de atunci, n-a mai auzit nimeni de GAD. Acum, iată, Nistorescu s-a hotărât să readucă România cetăţenilor săi promovând discursul unor amici din ce în ce mai supăraţi pe cei care au fantasme diferite de ale lor.

Citeşte şi:

Un comentariu la „Fantasmele salvării, potpuriu cu Nistorescu, Marga, Severin şi Simion sau zgomotul care nu dovedește nimic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.