Inepţii propagandistice pro-ruse: Guşă e convins că dărâmă statuia lui Zelenski cu mâna unui analist elveţian, căruia Rusia i-a oferit cetăţenie

Supărat foc pe Volodimir Zelenski fiindcă îşi apără aprig ţara şi nu dă bir cu fugiţii după invazia rusă, Cozmin Guşă, cel care controlează postul de radio Gold FM, îl atacă din nou pe preşedintele Ucrainei. Însă nu reuşeşte să producă decât niscai umor desuet.

Necazul lui Guşă pe Zelenski este aproape aidoma cu al Moscovei. Să fie doar o coincidenţă? Poate că nu, de vreme ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat în mai multe rânduri Gold FM pentru propagandă rusă ori pentru modul în care prezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Revenind la supărarea lui Guşă pe Zelenski, primul a preluat pe un site de-al său, ca şi pe pagina de Facebook, un atac dur la adresa liderului de la Kiev, în stil Vocea Rusiei, semnat Guy Mettan, jurnalist şi om politic elveţian, dar nu numai. Articolul lui Mettan, tradus de Petru Romoşanu şi postat iniţial pe compania.ro, l-a extaziat pe Guşă la maxim. În sfârşit, crede el, a reuşit să-l scoată din istorie, pe Zelenski, demolându-i statuia cu mâna unui echidistant analist şi politician occidental.

Numai că, grăbit ca fata mare la măritat, Guşă ignoră cu bună ştiinţă trei chestiuni esenţiale, ca să nu mă lungesc. Prima – în 2005, Guy Mettan a fost vicepreşedinte al Camerelor de Comerț Mixte Elvețiano-Ruse; a doua – în 1994, Mettan a adoptat o fetiţă de trei ani din Rusia, Oxana, iar a treia, cea mai importantă, Mettan este şi cetăţean rus încă de pe vremea în care Rusia era condusă de Boris Elțîn. Fireşte, Mettan nu-i de condamnat fiindcă-i un admirator declarat al Rusiei ori pentru că o ridică în slăvi şi îi critică pe cei catalogaţi de el drept rusofobi. Astea-i sunt opiniile. Dar nici nu poţi băga sub preş povestea ruso-elveţianului dacă, precum Guşă, te dai mare analist politic şi depozitar al adevărului.

Şi Petru Romoşan, cel care a aruncat pe piaţă articolul lui Guy Mettan, invitat frecvent la Gold FM, unde, de regulă, bate câmpii, a uitat să precizeze pe site-ul său, în prezentarea celui care-l înfierează cu nostalgică mânie bolşevică pe Zelenski, că omul este şi cetăţean rus. Probabil că Romoşan a considerat amănunt neesenţial. Nu însă şi Wikipedia. 

Citşte şi:

3 comentarii la „Inepţii propagandistice pro-ruse: Guşă e convins că dărâmă statuia lui Zelenski cu mâna unui analist elveţian, căruia Rusia i-a oferit cetăţenie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.