Nicolae Manolescu îl atacă dur pe Ion Cristoiu şi o numeşte ignorantă pe Eugenia Vodă

Criticul Nicolae Manolescu scrie apăsat despre emisiunea „Profesioniştii” în care Eugenia Voda l-a avut invitat pe Ion Cristoiu. După cum se ştie, Ion Cristoiu este acuzat că s-a lansat într-un exerciţiu de admiraţie pentru Corneliu Zelea Codreanu, chiar pe TVR, motiv pentru care mai mulţi intelectuali, majoritatea evrei, au protestat, iar CNA a sancţionat postul naţional. Povestea-i cunoscută, o aveţi AICI.

Aşadar, criticul literar nu doar că i-a atacat pe cei doi pentru emisiune. A fost mai mult decât atât – lui Ion Cristoiu i-a băgat şi toată proza între paranteze, iar pe  Eugenia Vodă a numit-o de-a dreptul o ignorantă care cade cu graţie în mrejele unei revelaţii.

Nicolae Manolescu: „Două lucruri sunt de luat în considerare în povestea redescoperirii de către Ion Cristoiu a «legendei romantice» a lui Zelea Codreanu. Primul este chiar emisiunea de pe TVR 1 în cadrul căreia Ion Cristoiu a avut o revelaţie tipic codrenistă şi în mrejele căreia moderatoarea a căzut, cum altfel, decât cu graţie. N-aş lega neapărat emisiunea de un oarecare reviriment al imaginii Căpitanului şi al Mişcării funeste căreia acesta i-a fost naş de botez şi de cununie. Apariţia unor cărţi precum aceea a lui Liviu Bordaş despre Nae Ionescu (atenţie, la Humanitas!) mi se pare mai degrabă semnificativă pentru retrezirea interesului unora faţă de extremă dreaptă interbelică. Cristoiu este, el, un franctireur, un provocator conştient, mergând contra curentului. Un jurnalist a cărui singură „ideologie” este scandalul de presă. Să ne amintim de primul «Eveniment al zilei», de tipul de ziar pe care el l-a lansat pe piaţa românească imediat după Revoluţie. Publicistica lui (despre proză n-are rost să vorbim) constă exclusiv în provocări de felul celei din emisiunea Profesioniştii (sic!). Întemeiate pe dorinţa de a face valuri. Ceea ce i-a reuşit şi de data aceasta.  Nu înseamnă că TVR1 are vreo scuză în a o fi difuzat. Iată al doilea lucru de discutat. Cu atât mai mult cu cât, înregistrată fiind, emisiunea putea fi văzută înainte. Teama de a fi acuzaţi că fac cenzură i-a determinat pe redactorii răspunzători de sănătatea spirituală a programelor să bage capul sub nisip ca struţul. Dacă nu cumva ignoranţa lor în materie o egalează pe a moderatoarei şi, pur şi simplu, n-au fost conştienţi de încărcătura nocivă a emisiunii. (…)Rezultă din toate acestea o lipsă acută de conştiinţă a răspunderii, atât personale, cât, mai ales, instituţionale. Boală gravă a tranziţiei noastre nesfârşite. Personajul principal în urâta poveste difuzată la o oră de seară nu e Ion Cristoiu, nici chiar «romanticul» şi «incoruptibilul» Zelea Codreanu, ci TVR. Emisiunea nu trebuia difuzată”.

14 comentarii la „Nicolae Manolescu îl atacă dur pe Ion Cristoiu şi o numeşte ignorantă pe Eugenia Vodă”

 1. La proza, ma gandeam. O drama nationala. Ce nationala!?, chiar internationala.

 2. Articolasul lui Nicolae Manolescu este o mizerie, din toate punctele de vedere. Moral, jurnalistic, istoric, stilistic. Dincolo de faptul ca ne plac sau nu ne plac cei implicati in aceasta poveste, Manolescu, cunoscut in breasla printr-o deja proverbiala lipsa de caracter, propune ca toate emisiunile sa fie „vizionate” inainte de difuzare si sa fie „aprobate”, deci o intoarcere cu mult timp in urma! E rusinos ca acest individ oportunist si vindut nu realizeaza faptul ca orice realizator de emisiuni din lumea democratica, fie el blond sau brunet, are DREPTUL DE A ALEGE! Dna Voda si-a facut emisiunea intr-un fel, sa vina dl Manolica sa faca si dinsul o emisiune fascinanta, in care, invers decit Cristoiu, sa demoleze, cu argumente, „revelatiile codreniste” – in loc sa vrea sa bage pumnul in gura, in cel mai pur stil stalinist.INTELECTUALUL LUI PESTE! Cit de grijuliu e el, de la Paris, la „sanatatea spirituala a programelor”…

 3. i.c este un jeg, o rusine pt. presa romaneasca. i.c a murdarit si a distrus totul pe care a pus mina, a dus la derizoriu orice, inclusiv clasa politica, in slujba careia se pune intotdeauna pe bani multi.A practicat linsajul mediatic,si desi ignoranta este caracterizanta, tupeul si viermele invidiei sant la vedere, la acest rebut genetic!

 4. Lăsând la o parte faptul că dl. Manolescu îşi primeşte simbria din denigrarea Mişcării Legionare, trebuie remarcat că o face, în general, teribil de prost. Cine bagă capul în nisip ca struţul, oare nu toată mass media care se autocenzurează, care îşi cere scuze cu umilinţă, dârdâind de frică, atunci când se încruntă cel mai neînsemnat evreu?
  Apropo de evrei, chiar nu inteleg de ce platesc o propaganda atat de slaba: asemenea accese de isterie stalinista produc mai degraba un efect opus celui dorit de ei…

 5. ma mir de Voda ca ea este jidoafca dar ce nu face omul pt. audienta. ea este maritata cu adrian lustig neam de ovrei imputiti si hoti

 6. Am cautat pe internet comentarii despre Eugenia Voda si despre Profesionistii, pentru un studiu sociologic la care lucrez. Mesajul precedent mi s-a parut singurul cu adevarat oribil (ceea ce, oricum, mi se pare o performanta, pentru ca altii au parte de injuraturi mult mai patologice, pe cind doamna Voda am constatat ca se bucura de multa simpatie). Si eu sunt o fana. Eugenia Voda face emisiuni superbe, din care se vede ca e un om de calitate. Nu mai departe cea cu inginerul Constantin Iulian, pe care i-am vazut-o pe site, sau cea despre Rosia Montana, cu un batrin geolog din zona, si cu un patos al adevarului cum rar avem unde sa vedem. Ii multumesc Doamnei Voda pentru energia pozitiva pe care mi-o transmite, de cite ori ii vad sau revad o emisiune, si o rog sa nu se scirbeasca (de pilda citind comentarii psihopato-abjecte) de lumea in care traim. Domnia sa ar fi meritat, cu siguranta, o lume mai buna.

 7. Mai manolescule esti un mare bou,fiu de catea si un mare tradator de tara,ma sterg la cur cu toate textele tale idioate,imi este o sila imensa de tine ,ai imbatranit degeaba si nu ai facut nimic pentru poporul care te-a hranit,imbecilule….

 8. Nicolae Manolescu este un Basescu pe capul scriitorilor romani. Inconjurat de o camarila jegoasa prin supunere perfecta fata de …domnul presedinte-ambasador UNESCO( singurul rezultat palpabil fiind divortul amiabil!)care a pus mana pe functii si revistele Uniunii, in care publica numai membrii ei si se lauda reciproc, vezi cazul Garbea si asociatii,Nicoale Manolescu este varianta scriitoriceasca a Matrinarului cotrocenist! Mare pacoste pe capul acestei Uniuni,ai carei membri”normali” nu conteaza decat pe post de …cotizanti.

 9. Pentru Irina
  Nu știu dacă mai trăiești, sper ca nu. Dacă da îți urez sa nu apuci ziua de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.