După ce am scris articolul „Capcanele din arhive. Dinescu îi atrăgea atenţia lui Ceauşescu de faptul că apar provocări la adresa politicii sale”, am primit foarte multe telefoane şi e-mail-uri (CLICK AICI).
Păreri pro şi contra: Dinescu a avut dreptate, Adrian Marino a fost omul Securităţi, Dinescu plăteşte din nou poliţe prin CNSAS – el n-are dreptul să vorbească, Dinescu trebuie să plece de la CNSAS, ar fi bine să începem cu securiştii, nu cu informatorii, indiferent cine sunt aceştia s.a.m.d.
M-a surprins însă observaţia unui amic. Lui i se pare straniu că, în discuţia dintre Dinescu, Ceauşescu şi George Macovescu (preşedintele Uniunii Scriitorilor), consemnată în stenograma din 13 martie 1981, poetul i s-a adresat lui Macovescu la persoana întâi.
Redau fragmentul.
Mircea Dinescu: „Poate că tovarăşului Macovescu îi este frică să spună.
Tov. George Macovescu: Nu.
Tov. Mircea Dinescu: Ba, ţi-e frică.
Tov. George Macovescu: Acest lucru nu puteam să-l explic în şedinţa Consiliului şi atunci am preferat să nu o ţin.
Tov. Mircea Dinescu: Vedeţi (către Ceuşescu – n.m.)? Sunt lucruri pe care tovarăşul Macovescu nu vrea să le spună aici.
Tov. George Macovescu: Nu aveam nici un răspuns.
Tov. Mircea Dinescu: Pentru ce?
Tov. George Macovescu: Pentru propunerile făcute: de schimbare la revista «Luceafărul», de numire a unui director la «Cartea Românească», de cooptarea în Birou a unui membru, în locul lui Marin Preda, şi de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. La toate acestea nu ni s-a dat nici un răspuns.”
„Ba, ţi-e frică”. Oare pe ce se baza Mircea Dinescu, un tânăr de 31 de ani în 1981, atunci când i se adresa lui George Macovescu, 68 de ani, preşedintele Uniunii Scriitorilor, fost ministru de externe, cu „tu”, chiar în prezenţa lui Ceauşescu?
Ei bine, întrebarea amicului este una de 1.000 de puncte.
Două posibile răspunsuri: pe poet l-a luat gura pe dinainte, în stilul bine-cunoscut, motiv pentru care în finalul discuţiei i-a şi spus lui Ceauşescu: „Vă rog să mă iertaţi că m-am încins puţin!” ori trebuie să mai aşteptăm vreo 30 de ani, până se deschid alte arhive, ca să aflăm de ce Dinescu avea un asemenea curaj.
Nu stiu pe ce se baza atunci, dar acum nu se bazeaza decit pe tupeu.
Se baza, ca si astazi, pe ajutorul prietenilor din Est, cei care i-au calauzit pasii si dupa 90
pusa problema
totul se iese la iveala, intr-o zi sau alta
Se baza, ca si astazi, pe ajutorul prietenilor din Est, cei care i-au calauzit pasii si dupa 90
+1
Nu cred ca se baza pe ceva. Il caracterizeaza lipsa de tact.
Pe Moscova. Si stiti foarte bine. Cumva ii sunteti prieten de familie. Uitati o dovada recenta: WashingtonPost, la moartea lui Gh. Apostol scrie negru pe alb „The letter was broadcast on Radio Free Europe and Voice of America, and a short time later Apostol was accused of being a Soviet spy and placed under house arrest.
But that didn’t last long as Romania slipped into political chaos again.”
Asta insemna arest la domiciliu. Sa nu ne facem ca nu pricepem. Adevaratii oponenti (nu spun disidenti pt ca disidenta implica apartenta la pcr) era imediat bagati la zdub, restul era mascarada sovietico-occidentala pentru debarcarea liderilor comunisti.
Pana la a afla pe ce se baza atunci, aflati ca sunt arhicunoscute laudaroseniile sale din anii ’70 cum ca este sustinut de securisti foarte tari, asa ii ameninta el pe ailalti scriitori. Asa ii domina. In plus, Alex Stefanescu scapa porumbelul in Istoria sa, ‘protectorii’ puternici pe care ii avea Dinescu inca dinainte de 71 l-au ajutat in toate cele, sa faca armata la Securitate, sa fie imediat premiat de USR, sa primeasca o sinecura samd. Eiii, incet-incet adevarul iese la suprafata.
In anul 2008, Romania a pierdut un anume proces la CEDO, PETRINA VS STATUL ROMAN. Vinovatii ca s-a ajuns aici au fost C. Ivanciuc (care a declarat ca a fost turnator si ca primit si bani!) si M. Dinescu.
Asadar, oricum, Dinescu este din ce in ce mai ilegal in CNSAS.
Nu avea ce cauta acolo oricum, de la inceput, ca fost membru PCR, pana la sfarsit, in 89 a fost dat afara de la Romania literara nu si din PARTIDUL COMUNIST ROMAN (cu toate ca nimeni nu a vazut decizia nici macar in cazul darii afara de la RL, cu atat mai putin in cazul arestului la domiciliu! ca doar nu sunt operatiuni conspirative, demarate ca urmare a unor ordine, dispozitii verbale! Sa fim seriosi!)
PS
ca o alta tema de relectie… cum va explicati faptul ca pe 12 ianuarie 1990 a avut loc o perchezitie la toate domiciliile tov. Gogu Radulescu, chiar in aceeasi zi in care Brucan si-a recuperat dosarul de la Securitate din operatiunea de distrugere numita ulterior Ceata si fum? Stanie coincidenta, nu?
de la vila tov. GoGu Radulescu au fost ridicate 3 probe si anume 3 carti, printre care M. Dinescu, Exil pe o boaba de piper, cu dedicatia autorului, si doua carti despre legionari si miscarea legionara? Ce anume scrisese Dinescu incat nu trebuia vazut de alti ochi? Ce era atat de compromitator?