30 decembrie, ziua în care am aflat că viaţa poate fi şi o abdicare continuă

Cu oarece întârziere, chiar de 30 decembrie, am aflat că Roxana Iordache, o ziaristă care susţine monarhia, va fi dată în judecată tocmai de…(n-aţi ghicit) Casa Regală. Conform unui avocat al familiei regale, Mihai I ar fi indignat de faptul că ziarista pune sub semnul întrebării capacităţile şi libertatea sa de acţiune. Ciudat moment. O ferventă susţinătoare a monarhiei este ameninţată cu târârea în instanţă doar pentru că are anumite îndoieli.

Nu credă că procesul va avea loc, oricât de nedezvoltată ar fi inteligenţa unora, însă iar mă umflă rasul auzind despre marile „frământări” ale straniei noastre familii regale, ca să mă exprim elegant.
Iar îmi amintesc faptul că avem o Casă Reglă (hai să-i spunem aşa) condusă de un non-dinastic: la domnul Radu Duda mă refer. Asta ne face originali, dar şi ridicoli. Din păcate, şi toată povestea cu Nicolae care a ieşit din jocul princiar pentru că ar fi lăsat grea nu-ş ce duduie, cu mult înainte să vorbească acceptabil româneşte, arata, încă o dată, că de la sublim la ridicol este doar un singur pas. Dar mai ales că de la ridicol la sublim nu se poate ajunge niciodată.
Sunt un mare admirator la reginei Maria şi deloc un adversar al monarhia. Însă, văzând spectacolul jalnic pe care Casa Regală îl oferă de o bună bucată de vreme, am convingerea că, dacă se va pune serios problemă revenirii monarhiei (în viitorii 50 de ani, să zicem), Parlamentul trebuie să se orienteze spre altă familie princiară.

Pe de altă parte, apropo de 30 decembrie, ziua în care regele Mihai a abdicat, cred că tocmai monarhiştii trebuie să iniţieze dezbateri cu adevărat serioase legate de acest subiecti. De pildă, adevărat, regele a fost împins de sovietici către acest gest, însă nimeni l-a obligat să-ţi asume şi textul respectivului act, chiar şi pentru că sună precum o uşurare. Textul, poate fi găsit pe net, rămâne un moment de dezonoare al Casei Regale care, din păcate, se răsfrânge şi acum asupra României. Însă dacă respectiva dezbatere va începe tot cu cei 1.000 de tineri liberali sortiţi morţii, mai bine lipsă.

Vorbesc despre abdicarea din 1947 şi pentru că a fost un episod pe care Mihai I trebuia să-l clarifice pe deplin după ce s-a întors în ţară. Şi avut tot timpul, dar n-a făcut-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.