Alina Mungiu-Pippidi ne îndeamnă să n-o mai luăm la mişto pe Viorica Dăncilă, fiindcă-i singura care opreşte răul

În nemărginita ei înţelepciune şi cu areul că-i deasupra tuturor, Alina Mungiu-Pippidi ne spune verde-n faţă că Viorica Dăncilă s-a metamorfozat brusc în amazoana anticorupţiei. Aflăm, stupefiaţi, că premierul, care i s-ar opune chiar şi lui Dragnea, a devenind principalul obstacol în calea unei amnistii și grațieri care ar anula principalul cîștig al societății noastre de pe urma anticorupției: desființarea culturii de imunitate.

Amnistia se discută, dar nu se dă, publicat în romaniacurata.ro, e ultima odă închinată Vioricăi Dăncilă, din care trebuie să pricepem, o dată pentru totdeauna, că ironiile la adresa premierului sunt contraproductive. Păi da, pentru că, de pildă, chestiunea opririi amnistiei și grațierii este la dna Dăncilă, care, însă, zice tot Alina Mungiu-Pippidi, are zero sprijin din toate părțile pentru așa ceva – mai puţin cel venit din partea ei, fireşte.

Dna Dăncilă nu trebuie să admită vreo ordonanță sau vreo grațiere. Numai discuția, stupidă și pe față, a adus pierderi majore PSD. Dar ar fi bine ca, măcar de data asta, să rezistăm tentației de a face mișto de cineva cu greaua sarcină a președinției UE în același timp cu ținut piept celor care vor amnistia, mai afirmă Mungiu-Pippidi.

Habar n-am cum va opri Dăncilă amnistia şi graţierea. Vajnica noastră premieră tocmai i-a transmis lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, că vrea să dea ordonanța de urgență în legătură cu completurile de 5, pentru că, zice ea, actul normativ ar fi unul de dreptate. Adevărat, ordonanţa asta nu-i chiar de amnistie şi graţiere, ci doar un pas pentru eliberarea temporară a infractorilor. Fapt sesizat şi de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, cel carea a transmis, după întrevederea de la Bruxelles cu premierul Dăncilă, că “este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat şi cine nu”.

În cazul în care chiar vă interesează întreaga viziunea a doamnei Mungiu-Pippidi despre rolul pe care trebuie să-l joace Viorica Dăncilă în înfăptuirea justiţei oarbe, citiţi Amnistia se discută, dar nu se dă, fie şi dacă vă identificaţi cu valul populist de spaimă că violatorii, pedofilii și cine mai știe cine vor putea ieși din închisori și vor lupta iarăși prin scări de bloc și lifturi contra bunelor moravuri, după cum spune politologa noastră.

Eu consemnez doar o parte din finalul apoteotic al textului Alinei Mungiu-Pippidi, pe care-l încadrez la umor involuntar: Problema a fost și rămâne cum construim o altă majoritate nu pe bază de alocări discreționare și nu pe bază de șantaj (cum fac unii din servicii, de pe timpul lui Băsescu deja). Cîtă vreme asta nu e rezolvată, trebuie să ne bazăm pe dna Dăncilă să oprească ce e mai rău și poate să ne și iasă dacă gîndim vreun moment constructiv și nu ca niște trolli.

2 comentarii la „Alina Mungiu-Pippidi ne îndeamnă să n-o mai luăm la mişto pe Viorica Dăncilă, fiindcă-i singura care opreşte răul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.