Cazul Sobaru: Dacă nu mori, nu exişti?

Adrian Sobaru, un angajatul al TVR, s-a aruncat de la balconul Parlamentului chiar atunci când premierul Boc îşi începea discursul legat de moţiunea de cenzură.

Nu-mi sunt încă foarte clare motivele care l-au împins pe acest om la un gest extrem. Înainte să se prăbuşească în gol, Sobaru – care purta un tricou inscripţionat: „Ne-aţi ucis viitorul!” -,  a strigat: „Pentru tine, Boc! Aţi luat banii copiilor!”,

Se crede că angajatul TVR, în vârstă de 42 de ani, a ales această formă de protest extrem pentru că familia sa a fost crunt lovită de măsurile de austeritate, însă poveste este încă neclară. Aşa că, atunci când voi avea mai multe informaţii, o să trag şi concluziile de rigoare.

Vă spun însă ce m-a mâhnit până acum, pe lângă drama lui Sobaru.

Dintr-o dată, toată lumea doreşte să-l ajute pe angajatul TVR, aflat acum pe un pat de spital. Aşadar, trebuie să te arunci în cap din balconul Parlamentului pentru ca să-ţi fie ascultat necazul?

Dacă nu mori, nu exişti (sa-mi fie iertat carambolul)?

Sunt întrebări care deocamdată n-au răspuns.

Şi ca întotdeauna în astfel de situaţii,  mulţi ies la rampă doar ca să se părbuşească în ridicol.  Un singur exemplu: Constantin Bujor, directorul general al Inspectoratului Teritorial de Muncă  Bucureşti, a declarat, pentru Mediafax că inspectori săi vor face o anchetă în acest caz. Pentru că, zice Bujor, incidentul ar putea fi încadrat în categoria accidentelor de muncă.

6 comentarii la „Cazul Sobaru: Dacă nu mori, nu exişti?”

 1. E practic imposibil de cuantificat, plecand de la gestul lui Adrian SOBARU, cata disperare si cata prostie a continut saltul lui in gol de la balconul Parlamentului.
  Un amestec, poate, de disperare, prostie, bravura si inconstienta. Un gest inutil insa. atat pentru autor cat si pentru privitorii (mai mult sau mai putin interesati) gestului suicidar.
  Daca toti romanii care se simt “cu spatele la zid” in acest sfarsit de an 2010 ar gandi la fel…am asista la sinucideri in masa. Problema e ca “we are not the same”…asa ca e imposibil ca toti romanii loviti de aceasta criza economica sa procedeze la fel.
  Dar cum…cu o floare nu se face primavara…nici cu un salt in gol de la balconul Parlamentului nu se face dreptate.

  Realitatile Romaniei de azi sunt efectul sinergic al celor 21 de ani de furt generalizat (al caciulii, sport preferat de romani!), prostie generalizata, decizii amanate sau prost luate, minciuna, spoiala, negarea realitatii in favoarea “imaginii”…intr-un soi de schizofrenie sociala tipica societatii romanesti.

  Sentimentul datoriei, al lucrului bine facut, lipeste la majoritatea romanilor. Pentru ca solutia este SI la guvernanti, dar SI la fiecare roman in parte!!!
  De la strungarul din Arad, la brutarul din Slobozia, la neuro-chirurgul din Bucuresti sau profesorul din Cluj-Napoca….TOTI, DAR ABSOLUT TOTI TREBUIE SA-SI FACA JOBUL CAT MAI BINE! De undeva TREBUIE inceput. Cercul vicios al neputintei, iresponsabilitatii sau ineficientei cronice TREBUIE SPART, indiferent din ce directie! Altfel…amagirile vor deveni dezamagiri si invers!
  Nu vad alta cale!

  Debusolarea si disperarea sunt granitele ultime ale unui ciclu istoric nefast. Dar ele trebuie trecute si cladita o societate functionala.
  “Omul este masura tuturor lucrurilor” – spunea Protagoras.
  Nimic mai adevarat!
  Romanii sunt masura Romaniei actuale!
  Tot ei vor fi masura Romaniei de maine!
  De ei depinde mersul societatii spre bunastare sau dezastru!
  Parerea mea…

 2. In ce lume traim?Si ce insttitutii suportam si intretinem din taxele noastre…cum sa spui ca acest gest disperat si din pacate inutil pentru nesimtirea conducatorilor ,este un accident de munca?Oare Boc de ce nu se arunca de la balcon sa ne mai lase….

 3. „atunci când voi avea mai multe informaţii, o să trag şi concluziile de rigoare.”

 4. Singurul lucru cert este protestul. Protestul a fost pregatit. A ales un loc vizibil si si-a inscriptionat tricoul. Poate ideea de a plonja in gol a fost spontana, ca reactie la indiferenta salii Parlamentului. Daca nu se arunca acum era pedepsit pentru tulburarea ordinii publice.

 5. Ar fi avut un dram de sens dacă reuşea să sară în capul unui parlamentar şi să-l trezească din somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.