Cum s-a văzut vizita lui Băsescu în Republica Moldova

Cunoscutul analist politic de la Chişinău, Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, a vorbit despre gafele făcute de preşedintele Traian Băsescu cu ocazia vizitei de stat întreprinse în Moldova, la sfårşitul lunii trecute. „Apelul că avem acelaşi sånge, sună cam anacronic pentru un politician european” s-a exprimat Boţan. “În Moldova, avem minorităţi naţionale care au o anumită reticenţă faţă de apropierea de Romånia şi astfel de apeluri din partea unui politician din sec. 21 ridică anumite semne de întrebare”.

Boţan critică şi îndemnul la iubire frăţească, făcut de Băsescu, anume că “trebuie să-i iubim pe moldoveni”. “Iubirea este într-un fel o chestie iraţională, un fel de afecţiune, iar cånd în mod imperativ trebuie să-i iubeşti pe nişte oameni care fără îndoială sunt foarte apropiaţi din punct de vedere etnic… Aceste lucruri ridică semne de întrebare, că momentul sincerităţii şi cel al cåştigului politic sunt împletite în aceste mesaje”.

Boţan crede că refuzul părţii romåne de a semna Tratatul de frontieră cu Moldova, a adus mari avantaje Partidului Comuniştilor. “Băsescu ar putea spune, spre exemplu că: «eu nu vreau să semnez un astfel de Acrod, însă, dacă conducerea Moldovei insisită, eu aş putea să-l confirm». Băsescu spune categoric nu, nu şi nu! Este greu de înţeles de ce preşedintele Romåniei procedează astfel, ştiind care este impactul unui astfel de comportament şi ştiind cåt de mult i-a folosit Partidului Comuniştilor retorica Domniei sale pentru a se menţine la putere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.