De la gradul de autoînchipuire a lui Vîntu la realitatea crudă

Cristian Tudor Popescu: „Ce vă pot spune, din câte îl ştiu, este că are un grad de autoînchipuire şi de automontare în fabulaţie foarte mare. Îi place să se autopovestească. Îl ia valul, este exaltat. Joacă foarte mult teatru şi, din când în când, începe să creadă şi el în rolul pe care îl joacă. (…)Îi prinde propria interpretare, cu momente de exaltare, de exagerări evident sărite din pagină. Vîntu e un personaj de la care trebuie să iei cu mult grano salis ce spune sau, mai degrabă, cu bolovano-salis. Nu trebuie luat ad literam ce spune Vîntu. E foarte multă interpretare, foarte mult zgomot în ceea ce zice”.

Un crochiu reuşit. Cuvintele au devenit imagini. Încărcătura-i maximă.

Însă atunci când mă detaşez „de exaltare, de exagerări”, ca să-l citez tot pe CTP, sunt înşfăcat de realitatea crudă. Şi, cu luciditate, realizez că acest ultim scandal dintre Vîntu şi Ghiţă, care tocmai se tranşează în instanţă, a discreditat presa în ultimul hal. Dacă o sută de răcani o făceau poştă pe doamna Presa în piaţa publică, era ceva mai bine. Chiar nu ştiu ce-o să facă breasla cu onoarea asta nereperată. Iar când mă gândesc la credibilitatea din sondaje, la faptul că – fără automontare – ziariştii erau incluşi de marele public în capitolul „Aşa da”, mă consider şi eu un bolovano-salis incurabil şi îmi vine să mă autosinucid, autoînchipuindu-mi că sunt în direct şi la o oră de maximă audienţă.

5 comentarii la „De la gradul de autoînchipuire a lui Vîntu la realitatea crudă”

 1. Dupa a 2-a inregistrare pe care GHITA a sifonat-o la presa

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8522258-audio-noua-inregistrare-unei-presupuse-convorbiri-intre-vintu-sebastian-ghita-aparut-internet-sov-boc-nu-schimbat-pana-toamna-succesorul-sau-este-elena-udrea-udrea-gatu-39-39-basescu.htm?cfnl=

  e destul de clar (cel putin pentru mine) ca circul asta e fals. Pe cat de fals pe atat de grotesc. Scenaristii par sa fie amandoi (VANTU si GHITA). Tinta? Sa dea de inteles prostimii ca ei sunt la cutite, ca are loc un conflict mafiot, cu inregistrari, cu sifonari la presa, cu lovituri pe la spate si rasturnari de situatie spectaculoase…Ce grotesc…

  Mai mult, grotescul tinde spre infinit atunci cand cei doi incearca sa-si interpreteze rolurile (inclusiv cele de „analisti politici”) cat mai credibil. Papagalul de VANTU isi ia rolul de mafiot in serios si braveaza ca un putoi de 12 ani cu cosuri pe fata, spunand cat de mare vanator de „raketi” a fost el…Asta, evident, pentru a-l baga in sperieti pe GHITA. Care GHITA, vai ce duios, joaca si el rolul victimei haituite de hiena VANTU, se da lovit, santajat, amenintat cu moartea.

  Apoi, baiat precaut si „inteligent”, sifoneaza totul la presa astfel incat „pulimea” sa aiba ce rontai de acum incolo in materie de circ.

  Deh…cand painea e tot mai putina si mai scumpa, circul e tot mai ieftin si mai mult! Ba pe deasupra mai e si fals, scenaristii sunt prosti de put si totul se va incheia ca in halta Stefanestii de Jos!

  In scena va intra, evident, si tanti „Justitia” care, asa cum ne-a obisnuit, va face caca in pantaloni si se va scuza ca a mancat stricat si ca are probleme de colon si fiere…

  Psihiatria moderna a fost depasita de aceasta „speta” VANTU-GHITA! Ar trebuie sa se reinventeze (psihiatria) pentru a face fata unor astfel de situatii!

  NO COMMENT!

 2. Doi circari la fel de penibili.
  Unul e inchipuit, celelalt e mitoman. Practic, amandoi sunt din acelasi aluat!
  Ia uitati aici:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8542885-sebastian-ghita-fost-santajat-amenintat-moartea-catre-sorin-ovidiu-vintu-ion-ilie-cerut-doua-milioane-euro-anual-taxa-liniste.htm

  Cu siguranta amandoi au nevoie de izolare, fie ca e vorba de puscarie fie ca e vorba de ospiciu. Dar cum tanti Justitia a facut din nou caca in pantaloni, nu intrevad nici o varianta din cele 2!

 3. lasata pe mina unor infractori. Sunt de vina sefii care conduc ziare si posturi de televiziune, dar si intr-o mai mare masura politicienii, pentru ca ii intereseaza doar momentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.