De la Uniunea Secuiască Maghiară la mişcarea naţionalist radicală 64 de Comitate

În urmă cu vreo 10 ani, atunci când am început să scriu mai des despre faptul că extremiştii maghiari din România nu doresc o autonomie culturală (aşa cum clamau peste tot), ci una teritorială, îmi săreau în cap tot felul de reprezentaţi ai societăţii civile. Chiar dacă expuneam doar fapte, fără vreo urmă de naţionalism, mi se reproşa că nu pricep eu toată tărăşenia.

Acum, maghiarii spun limpede că doresc secesiunea (Ţinutul Secuiesc), fără a mai încercă să se ascundă sub nu-ş ce autonomie culturală, de unde deduc că, de fapt, pricepeam foarte bine cum stăteau lucurile.

Revenind la subiect, după recenta arestare a lui Beke Istvan Attila (foto), şeful filialei din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Ungaria (naţionalist radicală), au avut loc, la Târgu Secuiesc şi la Budapesta, mitinguri în sprijinul acestuia, chiar dacă a fost acuzat că intenţiona să confecţioneze un dispozitiv exploziv pe care să-l detoneze de Ziua Naţională a României. Adică a fost acuzat de intenţii teroriste – considerate de toată lumea civilizată drept apogeul violenţei.

Nu este prima dată când de petrece aşa ceva. De pildă, în 1975, la Sfântu Gheorghe, am avut o poveste similară. Atunci însă, chiar Securitatea a pus batista pe ţambal. Dacă citiţi AICI articolul, postat pe confidentialpress, în 2010, veţi vedea şi de ce.

Aşa că  sunt tare curios ce se va petrece acum, dacă Beke Istvan Attila va fi găsit vinovat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.