search
top

Iluminarea lui Dan Puric faţă cu psihiatrul Alina Mungiu

Alina Mungiu Pippidi sugerează foarte discret, în materialul ei de opinii din Romånia libera (11 februarie a.c.), “Duhul şi untul”, că actorul Dan Puric suferă de parafrenie.

Ea face o trimitere cu perdea la cazul Puric: “(…) s-a ajuns ca bolnavi mintal scăpaţi de sub autoritatea terapeutului lor (şi care nu îşi iau medicamentele la vreme) să ţină conferinţe publice, să scrie cărţi care pot cel mult să servească la diagnostic şi să profetizeze prin interviuri, asta cånd nu vin cu propuneri de lege, cerånd statului să facă una sau alta”.

Persoana la care face referire Alina Mungiu a urmat tot traseul lui Puric, o creaţie a naţionalismului ortodox cultural, iar după propria lui opinie, un “ortodox îmbisericit mărturisitor”. Dan Puric este autorul cărţilor “Cine suntem”, “Alegeţi. Acces la memorie” şi “Despe omul frumos”-  care nu sunt chiar cărţi-cărţi, ci vorba lui Vlad Mixich de la Hotnews, nişte povestioare cu tålc cu un stil între Coelho şi Evenimentul zilei -, a conferenţiat la Ateneul Romån pe tema iubirii şi a omului frumos şi a propus legi. “În democraţie”, continuă Alina Mungiu, “şi bolnavii au dreptul să se exprime, dar ce fel de public e acela care nu deosebeşte un parafrenic de un profet?”. Vă amintim că înainte de a ajunge politologul de astăzi, care conferenţiază la universităţile Harvard, Stanford, Princeton şi Oxford, Alina Mungiu a fost medic psihiatru la spitalul Socola. Parafrenia la care face referire Alina Mungiu, în cazul lui Dan Puric, este un termen care desemnează acele psihoze delirante cronice, care nu sunt însoţite de deteriorarea intelectuală a individului, exact ca în paranoia, şi nu evoluează spre demenţă.

Boala poate fi confundată lesne cu schizofrenia, dat fiind faptul că subiectul face construcţii delirante bogate şi nesistematizate, bazate pe halucinaţii şi fabulaţii.Ea se instalează în jurul vårstei de 40-45 de ani. Primele semne ale “iluminării” lui Dan Puric, care se consideră un profet, au apărut în jurul anului 2003, cånd subiectul avea 44 de ani.

12 Responses to “Iluminarea lui Dan Puric faţă cu psihiatrul Alina Mungiu”

 1. socrate spune:

  sindromul mesianic i-a lovit pe multi in tara asta, cu diferenta ca unii sunt mai vizibili

 2. ivanciuc spune:

  @socrate,

  da, aveti perfecta dreptate, cu o mica diferenta: Puric a vandut 100.000 de carti si a reusit performanta de a suci mintile a mii de romani.

 3. Ionut spune:

  Dan Puric a reusit performanta sa fie cunoscut mai mult ca imbisericos ortodoxicat decat ca actor. Problema e ca ii sta mai bine pe scena, decat tinand predici nelegitime in biserica, asa cum l-am vazut intr-un filmulet.

 4. ivanciuc spune:

  @Ionut,

  oricine are har, poate impartasi un mesaj religios, insa asa cum sugerati, nu poate predica in biserica, decat daca este hirotonit ca preot. Problema lui Puric, sesizata de Alina Mungiu, este ca Puric raspandeste mesaje religioase „nesistematizate”, bazate pe fabulatii, iar publicul sau nu face diferenta intre un profet si un parafrenic.

 5. ivan spune:

  Doamna Alina Mungiu are dreptate fara indoiala .
  Ce ma uimeste pe mine ; ‘ce personalitati merg la conferinte si-l aplauda in picioare ‘
  Ca actor era bun D.P…dar rolul ce-l joaca acum e total gresit ‘prost ‘
  Maica Tereza a spus ;eu sunt creionul cu care Dumnezeu scrie o carte de dragoste pentru oameni ‘
  actorul spunea;’ eu sunt penita cu care ,,,” plagiezi Dane ,
  Ghandi spunea’tacerea e cel mai bun prieten ” un sfat bun !

 6. Nea spune:

  De peste 10 ani acest Puric (ce nume pe măsura caracterului) îmi evocă mai degrabă lichelismul decât parafrenia. Mă uitam la el şi aşteptam să-şi dea în stambă.
  El are o problemă de morală, nu psihiatrică. În schimb, la cei care-l adulează e viţăvercea, ei sunt oneşti dar peste măsură de naivi.

 7. morris spune:

  Oameni buni,voi va auziti?de unde atata ura?Va intreb daca cititi ce scrie Mungiu si daca a-ti citit cartea lui Puric.Mungiu pe la tv are probleme de morala(a schimbat barca din ratiuni ipocrite).Puric vorbeste de dragostea fata de semeni,de neam si de credinta.Of,doamne!Cat de nestiutori sunteti!Iar tu Ivanciuc,cartile cui le faci si de ce?NU vei raspunde,desigur.Doar banii conteaza.

 8. Sonya spune:

  Dc. Dan Puric este bolnav psihic atunci cine mai este sanatos in tara asta ?! Diferenta fundamentala dintre cei doi este ca unul a cunoscut pe Hristos si stie despre ce vorbeste, iar celalalt nu a cunoscut pe Hristos si nu are cum sa-l inteleaga pe celalalt in veci, si va rataci la nesfarsit prin labirintul ratiunii pure.

 9. domnescu alina spune:

  mai oameni buni … cand ni se spune ca ne meritam soarta,ni se spune bine.eu nu l am auzit niciodata pe dl dan puric numindu se profet,dar la noi darul de a exagera e obisnuinta.cand un om are intentii bune e psihopat,cand are intentii rele e la moda.iar acum cine este alina mungiu?sau o fi cineva si sunt eu prea redusa.in orice caz nu sunt eu in masura sa fac nimanui observatii.un singur lucru v as ruga nu distrugeti si putinele lucruri frumoase pe care le mai avem.

 10. whatever works, da nici chiar asa spune:

  ca sa-ti placa Dan Puric e necesara o singura conditie: sa fii ignorant. e plin de fatuci ignorante cu Hristos in gusa, vad. Nu poate nimeni sa zica nimic autentic sau rational, ca vine cate-o habotnica simpla si-i taie repede capu’, ca-n Alice in Tara Minunilor.
  Caz doara numai o minune te mai scapa de Dan Puric dupa ce ti-a intrat ca o bacterie mancatoare de carne „in inima”, cum frumos ar spune ele, dragele.

 11. iole spune:

  pipi di mungiu nu-i mai breaza ca puricu

 12. Dudu Ghimpati spune:

  Iata ca i s-a pus diagnosticul. deci e scuzat omul, nu e escroc, neavand discernamant si fiind nebun :-)) problema e ca daca se trateaza nu o sa mai aiba succes la public si adio bani si faima. se pare ca e o cinditie sine qua non in tara asta, ca sa ajungi iubit de cei multi trebuie sa delirezi.

Scrie un comentariu

top