Mişcarea Legionară bună împotriva relelor şi a bolilor lumeşti

Breban, Nicolae Breban zice că o nouă mişcare legionară românească se află la o aruncătură de băţ, iar dacă n-o fi chiar atât de aproape, se va repeta într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu. Pentru că-n «ea», în mişcare, ar exista o mare sete de înţelegere a ceea ce suntem. Ce mişto e să faci profeţii de la Paris. Păi tot din Paris, chiar Malraux ne spunea: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi de loc”, după unii. După alţii: „Secolul XXI va fi mistic sau nu va fi deloc”.

Acum, n-are nici o importanţă că debutul secolului în care ne aflăm nu-i nici pe departe mistic, ci mai degrabă uşuratic, sexist, avar, dar la fel de crud precum precedentul. Însă, Doamne fereşte!, nu mă gândesc să-l opun pe André Malraux lui Nicolae Breban. Cum nu doresc să-l aşez pe scriitorul român nici în faţa tezelor de după 1990 legate de moartea ideologiilor.

Pe Emil Cioran, care a trăit tot la Paris, i l-aş opune însă lui Breban, cu o declaraţie pe care i-a oferit-o lui Francois Bondy la începutul anilor ’70. În secolul trecut, Cioran a spus că mişcarea legionară a fost, mai degrabă, o sectă dementă decât un partid, conchizând că intelectualii români, îndeosebi cei de la sate, se îndreptaseră către aceasta pentru ca o percepeau ca pe doctorie bună împotriva tuturor relelor, a plictisului, ba chiar a sculamentului.

Dacă Cioran, care a fost verde legionar în tinereţea sa românească, a avut puterea să spuna aşa ceva în urmă cu 40 de ani, ar fi fost bine ca Breban să se abţină acum. Cel puţin până ce vom afla cum se vor tranşa în tribunal acuzaţiile CNSAS legate de colaborarea sa cu Securitatea. Altfel, chiar legionarii exterminaţi în puşcăriile comuniste se vor răsuci în mormânt.

3 comentarii la „Mişcarea Legionară bună împotriva relelor şi a bolilor lumeşti”

  1. nu sa te auzi vorbind de dragul de-a vorbii , ca domnul Breban, cu dosar voluminos la CNSAS

  2. …Cioran este ca a ramas in Franta, in 1941 si astfel, n-a gustat din binefacerile comunismului. Ca ar fi stiut el, intr-adevar, ce inseamna o „secta dementa”! I-ar fi aratat comunistii, fara indoiala, ce e aia o „secta dementa”.

    Dar sigur, asta e un sofism: dementa unora nu o scuza pe a celorlalti. Legionarii n-au fost altceva decat exacerbarea spiritului nationalist nascut din disperarea si „dementa” epocii respective, caracterizate prin coruptie, debusolare saracie endemica. Ca sa nu mai spun ca cei care faceau regula in Romania erau mai degraba evrei, nu romani. Ca dealtfel si dupa 1944, majoritatea cerberilor din „secta dementa” comunista au fost evrei.

    Asta a fost…

  3. Frectii ca sa nu se observe adevarata realitate. Intotdeauna este scos din mineca un vinovat de serviciu. De exmplu, CRIZA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.