Mugur Mihăescu înainte de Garcea sau Securitatea, Canalul, bătaia şi memoria ca farsă

Mugur Mihăescu, cunoscut şi Garcea ori Leana lu’ Pârţag, a intrat într-o polemică total neinspirată cu presa, care, atunci când l-a văzut că le vorbea cu atâta patos conspiraţiniştilor din Piaţa Victoriei, şi-a adus aminte că Garcea a fost informator al fostei poliţii politice comuniste, cu numele de cod Mihai.

După ce Mihăescu a participat la mitingul din Piata Victoriei (12 iulie) şi le-a vorbit conspiraţioniştilor, antivacciniştilor şi suvernaiştilor despre revoluția gândirii, presa a relatat din nou că, înainte de 1989, el a fost recrutat de fosta Securitate în timpul stagiului militar, pentru a furniza informații despre colegii din armată, conform documentelor de la CNSAS.

Imediat, Mihăescu a reacţionat într-un spici total neinspirat pe Facebook: În 1986, pe când făceam stagiul militar la Ploiești am fost, nu turnat, pârât de un coleg de-al meu de cameră, de 18 ani și el, ca și mine, că scriu scrisori de dragoste, că nu aveam SMS-uri pe atunci, unei fete din Franța. În urma acestei pâre am fost chemat la domnul ofițer de contrainformații, care m-a băgat într-o cămăruță și m-a bătut până m-am căcat pe mine, după care mi-a spus că facultatea mea s-a terminat, că voi fi trimis la Canal sau eventual într-un batalion disciplinar, dacă nu semnez un angajament. Avem 18 ani, l-am semnat, da! După un an jumate în care am crezut că m-au uitat, au venit la mine acasă, m-au luat și m-au dus la sediul Securității de pe atunci, de undeva din Craiova, în care tovarășul de acolo m-a luat și mi-a dat o cafea și o țigară. Cu stânga mi-a întins bricheta și cu dreapta mi-a zburat capul. După care m-a bătut din nou, dar de data asta nu am mai făcut pe mine. Și mi-a zis: Scrie! Ce să scriu?! Ce știi tu, ce-ți spunem noi, dar scrie!

Dacă tăcea, filozof rămânea. Am scris vreo 25 de ani despre Securitate şi operaţiunile poliţiei politice comuniste, aşa că pot spune că Mihăescu a pierdut o bună ocazie să tacă. Da, în anii ’80, anchetatorii Securităţii îi băteau de multe ori pe cei anchetaţi, dar nu şi pe cei care doreau să-i recruteze. Puteau exista ameninţări, uneori dure, la adresa celui recrutat, dar nu bătaia – prea puţin probabil. Asta pentru că un tratament degradant risca reacţii pe care recrutorul nu le putea controla ulterior.

Mugur Mihăescu afirma, tot pe Facebook, că în 1986 a fost ameninţat de un ceist că va fi trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră, dacă nu va colabora cu poliţia poltică. Ei bine, el nu putea fi trimis de Securitate să sape la Canal din simplul motiv că nu mai era nimc de săpat. Canalul fusese deja inaugurat încă din 26 mai 1984, cu mult fast, chiar de către Nicolae Ceaușescu, Cârmaciul Epocii de Aur.

La sfârşitul spiciului său pe Facebook, Mihăescu susţine că, la Craiova, în timpul evenimentelor din 1989, îl cauta pe ofiţerul de securitate care l-a bătut, ca să-l împuşte, dar se bucură că n-a făcut-o, fiindcă securistul devenea astfel erou al Revouluţei. A fost una dintre cele mai proaste glume ale coemediantului.

2 comentarii la „Mugur Mihăescu înainte de Garcea sau Securitatea, Canalul, bătaia şi memoria ca farsă”

  1. Sinteti intr-o grava eroare ,in toamna anului 1984 am fost trimisi in timp ce efectuam stagiul militar la lucrari de taluzare la canal in apropiere de Topraisar !In ceea ce priveste prestatia lui Garcea ,lasa de dorit .

  2. Nicolaescu, prietene, daca citesti bine postarea agentului Garcea vezi ca el vorbeste despre anul 1986, nu despre anul 1984, la care te referi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.