Pentru Cozmin Guşă, nimic mai firesc decât absurdul: Vrea certificat verde de la SRI, că să nu mai fie catalogat drept propagandistul ruşilor

Atotştiutorul Cozmin Guşă vrea musai să pricepem că nimic nu-i mai firesc decât absurdul. După ce postul de radio controlat de el a fost amendat de CNA pentru propagandă rusă, Guşă s-a hotărât să ceară un soi de certificat verde de la SRI.

Guşă, către Hellvig, directorul SRI: …Având în vedere afirmațiile și deciziile reprezentanților Consiliului Național al Audiovizualului, ce implică posibila colaborare dintre subsemnatul, respectiv colaboratori ai postului de radio ‘Gold FM’, cu autorități/instituții publice din Federația Rusă; Ținând cont de motivele consemnate public de tip ‘propagandă pro-rusă’, pentru care s-a dispus aplicarea (…) amenzii în cuantum de 50.000 de lei  (…) față de activitatea desfășurată de către postul de radio denumit ‘Gold FM”, supranumit în cadrul ședinței publice a CNA în mod incorect și iresponsabil ‘Kremlin FM’, de către membrul CNA Dorina Rusu (…), solicit (…) investigarea  colaborărilor personale cu servicii secrete străine, respectiv a doi angajați ai unor instituții de stat… bănuiți/dovediți că stau la baza defăimării Gold FM și a analiștilor săi.

Nonsensul din depeşa lui Guşă către SRI nu-i nici măcar mascat de vreo inflexiune logică. Spun asta pentru că CNA a sancţionat Gold FM pentru luări de poziţie publice, nu pentru niscai conjuraţii. Adicătelea, după cum susţinea un membru al CNA, pentru: tehnici de manual, legate de războiul din Ucraina, cu ajutorul cărora falsul e transformat în adevăr şi mitul în realitate. În opina CNA (deocamdată singura autoritate în domeniul audiovizualului, fie ca ne place ori nu), unul dintre mesajele transmise de postul de radio în legătură cu invazia rusă în Ucraina a fost: Putin are dreptate, iar românii trebuie să stea cuminţi, să nu-l supere. E propagandă rusă de război în cel mai adevărat sens al cuvântului. N-o spun eu, ci CNA. Amenda însă n-are nicio legătură, în cadrul legal actual, cu activitatea SRI, fie şi pentru că NATO, alianţa militară din care facem parte, nu e în război cu Rusia, oricât ar bate câmpii cel care controlează Gold FM.

Îl pot înţelege pe Guşă – nu ratează vreo ocazie ca să se bage în seamă, dar scrisoarea lui către Hellvig e stupidă. CNA nu-şi justifică amenda invocând spioni şi servicii secrete, ci arată faptul că furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. Adicătelea, CNA a avertizat Gold FM să nu se comporte precum mass-media rusă, controlată drastic de Kremlin, care mistifică în scop propagandistic invazia rusă în Ucraina.

Solicitarea lui Guşă, ca atât el, cât şi cei care îi defăimează analiştii, să fie verificaţi de SRI este doar o caraghioasă şi plină de umor aflare în treabă. E ca şi cum un patron de patiserie, amendat de protecţia consumatorului pentru că n-a pus numărul corespunzător de stafide în plăcintă, le atrage atenţia celor de la Electrica că sunt datori să-i verifice mintenaş patriotismul, ba chiar să confirme că şi-a achitat şi impozitul la casă.

Citeşte şi:

3 comentarii la „Pentru Cozmin Guşă, nimic mai firesc decât absurdul: Vrea certificat verde de la SRI, că să nu mai fie catalogat drept propagandistul ruşilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.