Sunetul înfundat al spovedaniei lui Robert Turcescu face zob credibilitatea presei româneşti

Pictura din deschidere aparţine Marilenei Murariu/ „Plasă de stele” 2012 – ca să vezi premoniţie.

Loviturile primite de-a lungul vremii ne-au rănit într-o măsură mai mică sau mai mare. Tensiunea de dinaintea publicării unui articol  incomod, ca şi replicile dure, ca să mă exprim elegant, de după apariţia sa, nu te lasă nevătămat, dar îţi lingi rănile şi mergi mai departe. Însă ultima lovitură primită chiar din interiorul breslei, de la Robert Turcescu, cel care tocmai s-a autodenunţat drept ofiţer acoperit al unui serviciu secret, aproape că ne ucide. In corpore.

Nu exagerez. Ce credibilitate să mai am atunci când scriu, de pildă, despre spioni Securităţii? Parcă aud: „Bă, mai tacă-ţi fleanca! Toţi sunteţi acoperiţi! Ce credibilitate să mai aibă colegii de breaslă care scot la iveală matrapazlâcuri, jocuri de culise, informaţii din spatele uşilor închise ş.a.m.d. Mintenaş, peste ei se va arunca anatema. „Operativilor!” – aşa vor fi strigaţi, în gura mare. Spun asta şi pentru  că, atunci când s-a spovedit la B1TV, Turcescu părea profund tulburat. Sunetul vocii sale înfundate dădea senzaţia că faptele săvârşite în calitate de ofiţer acoperit ar fi fost abominabile. Însă am curajul să fac pariu pe un mic şi-o bere că nu vom afla nimic legat de „acoperirea” lui Turcescu, oricât cere el să dea ochii cu judecătorii

Tâlcul spovedaniei sumare şi fără noimă a lui Turcescu rămâne, deocamdată, un mister. Poate că tărăşenia asta face parte dintr-o operaţiune ocultă în derulare, legată de „ofiţerul acoperit”, candidat la Preşedinţie, despre care a vorbit Băsescu chiar în emisiunea proaspătului deconspiratului. Poate că, pur şi simplu, cel din urmă doreşte să se retragă la vreo mânăstire, după o ciudată acţiune de PR cu accente mistice.
Însă defectarea televizată a lui Turcescu, cu sau fără voia sa, a avut drept consecinţă diminuarea drastică a credibilităţii presei româneşti, pentru că nu-i un fieştecine. Încrederea pe care o inspiram noi, ziariştii, semenilor noştri, într-un procent de  38-40%, destul de mare la cât am fost de striviţi în ultimi ani, e zob pentru multă vreme.

Mai grav, în buna tradiţie românescă, se pune batista pe ţambal. Deocamdată, Robert Turcescu, cel care trebuia să facă lumină în această poveste, s-a hotârât să tacă mâlc, iar MApN, în slujba căruia ziaristul nostru ar fi lucrat ca „acoperit”, a slobozit doar un anemic: No comment.

2 comentarii la „Sunetul înfundat al spovedaniei lui Robert Turcescu face zob credibilitatea presei româneşti”

  1. Emil,

    Turcescu n-a facut zob decat credibilitatea sa. Nu era liderul presei romanesti, nu era sef de sindicat, de federatie nationala. A pierit pre limba lui, ce-i asa de greu de inteles?

  2. George Iacob, ti-am trimis comentariul in spam. Atacul tau la persana mea, nici macar unul inteligent, nu intereseaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.