Te doare mintea! Alina Mungiu-Pippidi lansează thriller-ul Omul nostru din Chişinău

După ce Liviu Dragnea a intrat la puşcărie, Alina Mungiu-Pippidi n-a mai avut niciun motiv să-l apere în romaniacurata.

Cum viaţa merge înainte, eterna şi fascinanta noastră analistă îşi vede de ale ei, abordând în continuare subiecte cosmice, cum ar fi, de pildă, criza politică de la Chişinău, pe care o tratează în ritm de thriller.

Ei bine, în viziunea vizionarei Mungiu-Pippidi, oligarhului Vladimir Plahotniuc, omul care controlează o bună pare a Republicii Moldova, a fost „produs” în laboratoarele secrete la Bucureştiului.

La începutul președinției române a UE indicam calea de urmat clar și cu argumente. Acum însă situația a devenit tensionată. Ca în Azeria, e momentul să faceți voi, aranjorii români care ați pierdit (cred că avrut să scrie pierdut – n.m.) cheia băiatului ăsta (Vladimir Plahotniuc – n.m.), oferta unui elicopter. Aș zice, totuși, să nu mergeți până la azil politic, dar cred că e răspunderea voastră să îl scoateți de acolo și să nu mai umflați propaganda cu Dodon și Putin pe toate canalele voastre securiste de la București. Lasăți, nu au nevoie moldovenii să le spuneți voi ce rău e Putin, că știu și ei, dar fiecare amenințare la timpul ei. Azi, luați-vi-l acasă!, scrie Alina Mungiu-Pippidi în articolul Un elicopter pentru Plahotniuc!, publicat în romaniacurata.

Şi iată cum celebrele poveşti Omul nostru din Havana sau Omul nostru din Panama (ale lui Graham Greene, respectiv John Le Carré) par nişte telemanele pe lângă Plahotniuc, omul nostru din Chişinău, ultimul thriller al Alinei Mungiu.

Sincer, am citi şi recitit articolul amintit mai sus în speranţa că, cine ştie, poate mi-au scăpat argumentele invocate în susţinerea faptului că Vladimir Plahotniuc este o invenţie a Centralei de la Bucureşti, dar tot n-am găsit nici unul. Vorbe goale, care nu se ridică însă nici măcar la nivelul unei ilare teorii a conspiraţiei.

Şi Marius Ghilezan (din câte ştiu, era angajat consilier al lui Victor Ciorbea /Avocatul Poporului/ şi, totodată, un mare adversar al protestatarilor #rezist şi al „statului paralel”, scrie azi în România Liberă că Vladimir Plahotniuc este omul serviciilor secrete româneşti. Până o să aflu dacă el s-a inspirat din textul Alinei Mungiu-Pippidi sau viceversa, pot spune doar că nici în textul lui Ghilezan nu există vreo dovadă.

Ieri, Sorin Ioniță spunea, la RFI, că Plahotniuc, în trecut omul Moscovei, acum ejectat de Putin, este o invenție a structurilor de la București, dar tot fără a aduce cel mai mic argument. Nu mă miră însă fiindcă Ioniţă este un discipol al Alinei Mungiu-Pippidi.

Apropo de servicii secrete, am scris aproape 25 de ani despre operaţiuni ale fostei Securităţăţi ori cum s-au prelungit unele dintre acestea după căderea lui Ceauşescu. Însă întotdeauna am venit cu documente, declaraţii, mărturii. Adică, o documentare jurnalistică temeinică. Altfel, nu faci decât să arunci un asemenea subiect în derizoriu şi să-l îngropi. Exact asta face acum Alina Mungiu-Pippidi, în încercarea ei de a se afla în treabă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.