Ultimul derapaj: Vorbind despre păcatul originar, Teodosie fabulează un rechizitoriu aiuritor la adresa femeilor

Tânjind mult prea des după Evul Mediu, acolo unde se potrivea mănuşă, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, continuă să facă mari deservicii Bisericii Ortodoxe de azi.

Iată şi ultimă ispravă. Teodosie, la Radio Dobrogea: …Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că, dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ‘În dureri vei naşte fii’. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri.

Bălmăjeala lui Teodosie legată de păcatul originar, pentru că la asta se referă, sună precum un rechizitoriu la adresa femeii, de unde deduc că imaginaţia arhiepiscopului iar a luat-o razna, ca să mă exprim elegant.

Departe de mine să dau lecţii legate de expresiile biblice, nu sunt omul potrivit, dar oarece cultură generală mai am. Păcatul originar nu îi este atribuit Evei, adică femeii, ci bărbatului – mai precis lui Adam, iar teologii spun limpede că păcatul originar are de-a face cu păcatul neascultării lui Adam, cel care a mâncat din pomul cunoștinței binelui și răului, cu efectele gestului său asupra oamenilor. Păcatul originar nu are legătură cu vreun raport intim.

Însă, după cum se vede, haosul din mintea lui Teodosie se accentuează pe zi ce trece, iar cei care au cel mai mult de pierdut, după ce arhiepiscopul debitează prostii incomensurabile, sunt doar credincioşii şi Biserica.

UPDATE: Declaraţiile lui ÎPS Teodosie legate de femeie au primit multe replici, inclusiv de la analişti politici care l-au comparat cu un membru ISIS. Însă cea mai puternică replică a venit de la Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, reprezentant de seamă al BOR, considerat şi un scriitor împlinit după ce a publicat 14 volume, cel care i-a transmis, indirect, lui Teodosie: Femeia, înger pe pământ! Nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură.

2 comentarii la „Ultimul derapaj: Vorbind despre păcatul originar, Teodosie fabulează un rechizitoriu aiuritor la adresa femeilor”

  1. Daniel trebuie să-l trimită pe Teodosie la reciclare, chiar sub numele de Mache. Poate învață dogmele și mai scapă de aroganța nătărăului.

    (Wikipedia) Expresia biblică Păcat originar apare în următorul loc din Noul Testament:Epistola lui Pavel către Romani 5:12: “De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume, și prin păcat a intrat moartea, și astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toți au păcătuit.”
    Conform lui Leibniz, anticii numeau păcatul lui Adam drept felix culpa, adică o greșeală din care a izvorât actul cel mai nobil cu putință, sacrificiul lui Isus Hristos.[1] El argumentează acest punct de vedere citând tezele Sfântului Augustin, care sublinia în repetate rânduri că Dumnezeu a permis răul doar pentru a produce un bine cât mai mare[1] și ale Sfântului Toma, care arăta că permiterea răului lucrează spre binele universului.[2][1]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.