Tragedia de la Teheran faţă cu propagandistul Moscovei din România sau de la intoxicare la inepţie

Nu pricep în ruptul capului de ce propaganda rusă din România este atât de infantilă, ca să mă exprim elegant. Spun asta pentru că-i ştiut, Moscova stă bine şi cu intelligence-ul şi cu propaganda. Însă, iată, la Bucureşti are nişte corespondenţi şcoliţi parcă într-un colhoz îndepărtat din Uniunea Sovietică, ferm convinşi că, dacă rostogolesc non-stop sloganuri americane ridicole, sunt şi credibili.

De când observ cu atenţie propaganda Moscovei, am constat un fapt: ziariştii (hai să le spunem aşa) de la Sputnik, vocea propagandei ruse în România, îşi dau într-un aşa hal cu stângul în dreptul încât numai adepţi nu poate câştiga Rusia pe aici. Mai mult, inepţiile pe care le scriu au şi o mare calitate: insistenţa. Motiv pentru care mă tot întreb: până la urmă, cui foloseşte.

De pildă, iată cazul tragediei de la Teheran în viziunea unui corespondent al propagandei ruse, care vrea să arate că antiamericanismul său se află în stare cea mai pură. Modalitatea de exprimare: şopârla, cred el, subtilă, prin ricoșeu. De ce plătesc ruşii sinecuri atât de grase doar pentru o aflare în treabă, rămân un mister pentru mine, dar, se ştie, nebănuite au fost, sunt şi vor rămâne căile Kremlinului.

Avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri, la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran, Ulterior s-a aflat şi de ce. Însă până ce ne-am dumirit care a fost cauza tragediei, propagandistul de la Sputnik a făcut exces de o intoxicare, dovedit însă doar diletantismul în ce priveşte însăilarea conspiraţiilor.

Aşadar, după tragedia care a dus la moartea a 176 de oameni, Sputnik scria, sub semnătura lui Dragoş Dumitriu: În plin scandal, Iran dă o palmă Occidentului în cazul tragediei aviatice. Autorul articolului era gata să jure că Teheralul, fără nicio vina, va fi (ultra) transparent în ce priveşte ancheta legată de prăbuşirea aeronavei Boeing 737. Tot Dumitriu consemna cu nesaţ faptul că Justin Trudeau, premierul Canadei, cel care spusese deja că avionul ar fi fost lovit de o rachetă, a fost pus la punct de autorităţile iraniene fiidcă se ocupă regii îndoielnice.

Ulterior, sub aceeaşi semnătură tot Sputnik titra: NUCLEARA în tragedia de la Teheran: de fapt, SUA maschează o neglijență CRIMINALĂ? Autorul articolului se chinuia să demonstreze, deşi nu avea nici cel mai mic argument, că, de fapt, responsabil de prăbuşirea avionului ar fi chiar compania Boeing. Nici fake-news nu pot cataloga respectivele articole, ci doar prostie crasă.

Însă, lovitură de teatru sau finis coronat opus. Însăşi agenţia Sputnik, cea care îl plăteşte pe Dumitriu, titra ieri: Iranul a recunoscut că a doborât din greșeală aeronava ucraineană. Justin Trudeau a avut dreptate, 176 de oameni nevinovaţi au fost spulberaţi de rachetă trasă de soldaţi iraniei din motive pe care încă nu le cunoaştem în întregime. De data aceasta, articolul nu mai era semnat de Dragoş Dumitriu, ci preluat de la agenţia RIA Novosti.

Înainte de lucra pentru propaganda rusă, Dragoş Dumitriu a fost unul dintre supuşii lui Vadim Tudor şi, din câte văd, doreşte cu orice preţ să-şi depăşească idolul paranoic şi grandoman. N-are decât. În rest, şi dacă ar scrie despre drapelul cel mai sfânt, n-a reuşi decât decât să-l transforme într-o cârpă.

Un comentariu la „Tragedia de la Teheran faţă cu propagandistul Moscovei din România sau de la intoxicare la inepţie”

  1. Bati câmpii! Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani s-a bazat pe minciuna că acesta ar pregăti un atac asupra americanilor, asupra bazelor și ambasadelor, dar fara a se prezenta dovezi. Astăzi, Secretarul american al Apărării a ieșit public și a spus că nu există dovezi. După mintea ta, surorile de fake news, ăsta-i „omul rușilor”. Astfel de minciuni de genul „Saddam Hussein are arme chimice biologice și de distrugere în masă” țin la idioții rezist!

    Prostia #rezista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.