Uitând cum apăra inepţiile Vioricăi Dăncilă, Alina Mungiu-Pippidi ne spune de ce suntem analfabeţi funcţional

Alina Mungiu-Pippidi, şefa Societăţii Academice România, aflată acum peste mări şi ţări, s-a hotârât să ne spună totul despre analfabetismul funcțional, care face ravagii în România.

Găsiţi amănuntele în articolul Uniți, salvăm măcar limba română în anul centenarului?, publicat de sus-numita în romaniacurata.ro.

Una dintre cauzele analfabetismului nostru funcțional, care se apropie periculos de jumătate din totalul elevilor, este inadecvata predare a limbii române, încurajată de un grup de profesori care fac subiectele de examen și, în același timp, vând comentarii literare, pe care apoi elevii trebuie să le învețe pe de rost. De ce nu acționează nimeni contra lor?, scria  Mungiu-Pippidi.

Sincer, nu râd de „visele” altora, dar de data asta chiar nu m-am putut abţine.
Totodată, rămân la concluzia că ipocrizia este un excelent lubrifiant al societăţii româneşti.

Înaite de orice discuţie pe această temă, cred că trebuie să admitem o stare de fapt: avem un premier analfabet funcţional, în persoana Vioricăi Dăncilă, pe care o apăra cu vehemenţă de cârtitori tocmai şefa Societăţii Academice România.

Însăşi Alina Mungiu-Pippidi, căzută în admiraţia actualului nostru premier, îi cataloga drept mizerabili pe cei care criticau gafele impardonabile ale Vioricăi Dăncilă (amintesc doar Euro 20-20). „…Dacă m-aş pune eu pe ei (adică pe cei care o critică pe Dăncilă – n.n.) cu limba lor română, ar fi toţi în aceeaşi poziţie faţă de mine cum sunt ei faţă de ea. Atunci când se creează haită contra cuiva să nu facem parte din haita asta”, spunea, la TVR, Mungiu-Pippidi.

În primul rând, eu o sfătuiesc să nu se „pună”, Doamne fereşte!, pe vreunul dintre criticii lui Dăncilă.

Apoi, revenind la chestiune, Viorica Dăncilă, în prezent şefa ministrului Educaţiei, oricare ar fi el, este un exemplu viu al analfabetismului funcţional. Aşa că viitorul nu sună deloc bine de vreme ce orice elev poate crede că e uşor să ajungă în fruntea Românei, chiar dacă nu pricepi o iotă din ce citeşte.

Cred că doar plecând de la această realitate, Alina Mungiu-Pippidi poate declanşa orice discuţie, mai mult ori mai puţin savantă, despre analfabetismul funcţional.

Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știi să citească, dar nu pricep ceea ce au citit. Respectivele persoane pot să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi în alt context. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, în cel mai bun caz, la un nivel superficial.

VEZI ARTICOLUL DIN ROMANIACURATA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.