Un răgaz inutil pentru Băsescu, Antonescu, Ponta

Curtea Constituţională amână decizia legată de referendum până la sfârşitul lunii august. Nimeni nu ştie cu precizie ce doreşte Curtea. Pe de altă parte, cineva, acolo sus, oare chiar vrea să afle cu adevărat numărul alegătorilor? Mă îndoiesc profund. Pentru că, dacă cifra este cu mult diferită de cea oferită de către ministrul Rus înaintea votului, scandalul nu se va mai opri în veci – mai ales pe plan extern. Iar povestea cu loviluţia o vom privi, aşa, doar ca pe o pată de culoare.

Deocamdată, Traian Băsescu a primit un răgaz. Cum îl va gestiona? Greu de spus. El zice că, în timpul rămas, merge prin ţara să le explice oamenilor. Ce? Deocamdată, rămăne un mister. Cert e că, imediat după referendum, el nu se putea întoarce la Cotroceni. Presiunea celeor şapte milioane de voturi potrivnice l-ar fi strivit. Amânarea îl ajută. Doar cât să tragă o gură de aer. Atât.

Tărăgănarea CCR nu-l ajută însă cu nimic pe Crin Antonescu. Omul se acoperă zilnic de ridicol. Exponenţial, aş putea spune. Iar panica interimarului e cu atât mai mare cu cât, acum, ştie şi că sunt prea puţine şanse să mai ocupe vreodată, legitim, scaunul de la Cotroceni. Îl vom percepe întotdeauna doar ca pe cel care se strecoară pe lângă ziduri, ferit de petarde şi fumigene, pe uşa din dos. Poate şi pentru că ghinionul se înverşunează împotriva oportuniştilor, convinşi că acţiunile le sunt judecate după repeziciune.

Pentru Ponta, răgazul CCR este precum o ghilotină desupra capului. Leul a ajuns deja cu spatele la zid.Totul stă să cadă Chiar dacă se apucă să plagieze din marii economişti ai lumii nu va mai revigora, în România, nici măcar un biet aprozar. Oricum n-are importanţă. Nu pentru că s-a dus în concediu, deşi promisese că o să tragă pe brânci la galere, ci pentru că singura sa preocupare pare legată de un recensământ la care n-a fost recenzat – precum alţi mii şi mii cetăţeni români.

În ce ne priveşte pe noi, cei care am votat ori nu la referendum, constatăm că prostia agresivă, ca şi orgoliul celor care n-au mai avut răbdare (pe banii noştri) până în noiembrie, sunt  duşmani necruţători. Deocamdată însă, avem oarece noroc. Graniţele par deschise.

4 comentarii la „Un răgaz inutil pentru Băsescu, Antonescu, Ponta”

  1. Daca „uraciunea” demisioneaza va avea doar avantaje :Vila Dante,pensie si foarte probabil inca o locatzie gratuita din partea statului-o celula la Rahova.

  2. Daca Base se duce la mititica, Crinul prea ofilit si Pontanel vin sa ii tina de urat pe motiv de lovitura de stat.

  3. In realitate, ei ne-au infrant,iar setea lor de marire si putere este nemarginita. Buna observatia cu Antonescu, este jalnic.

  4. Adevarata problema este ca majoritatea populatiei sustine puciul parlamentar si este de acord cu toate consecintele lui. Ma refer la majoritatea celor care efectiv voteaza. Ce s-a intamplat nu contravine cu nimic viziunii majoritatii despre democratie si statul de drept. Pucistii sunt iresponsabili doar din punctul de vedere al lumii civilizate. Sunt perfect responsabili si legitimi in ce fac in ochii propriului electorat. Campania USL a fost dusa exact la nivelul de intelegere al majoritatii (salarii si pensii). Daca s-ar face un referendum despre plagiatul lui Ponta, probabil ca majoritatea ar spune ca nu a plagiat sau “si ce daca, si cutare a copiat” (din discutiile mele cu uselisti). In ochii lor, tot Basescu e de vina si pentru haosul de acum. Criticile venite din afara sunt percepute ca articole platite, manipulari, jocuri de interese etc. Nici cele mai simple argumente nu pot ajunge pana la ei. Suntem inapoi in era FSN, din care probabil ca nici n-am plecat vreodata. Asta e adevarata problema.

    Acest nivel de intelegere a democratiei in randul majoritatii nu poate fi ridicat de nici un fel de campanie al vreunei forte politice. Este un “dat”, iar cine vrea sa castige alegerile trebuie sa- aiba in vedere asa cum este. Gneratiile care vin din spate, judecand dupa performantele la bac, nu au cum sa fie mai bune decat cei de acum. Asa cum sunt, fara votul lor nu poate nimeni sa aiba o majoritate in parlament sau ajunge vreodata presedinte. Cred ca sunt doar doua moduri de a obtine voturi de lun astfel de electorat:1) promisiuni populiste credibile in ochii lor, sau (mai ales) 2) voturi negative date celor de dinainte. USL beneficiaza acum din plin de amandoua, iar miscarea de dreapta nu are vreo sansa tura asta. MRU nici macar nu poate sa ajunga la electoratul majoritar pentru ca este prea “intelectual”. Lumea il respinge inainte sa apuce sa deschida gura. Basescu a reusit partial sa seduca acest public cu un mesaj destul de populist si beneficiind din plin de voturile negative date psd-ului la vremea aia, dar nu se stie cine o sa mai poata face asta.

    E bine ca Basescu se bate in continuare cu USL-ul, dar de acum e doar o misiune kamikaze. Nu va mai rezista mult ca presedinte chiar daca este repus in functie, si nici nu stiu daca e de dorit sa fie repus, pana la urma. Daca se intoarce la Cotroceni va fi in continuare tinta furiei populare bine dirijate de aparatul de propaganda al USL, cu consecinte si mai serioase la alegerile din toamna.

    Ma tem ca oricat ne-am organiza si “mobiliza” noi ceilalti, alegerile din toamna sunt pierdute. Nu ai cum sa-i convingi pe suficienti din cei care voteaza acum USL-ul ca Ponta si Antonescu au aruncat tara in haos doar pentru a-si satisface interese personale si de partid. Basescu a incercat imposibiliul – sa convinga electoratul sa voteze “nu” – si am vazut consecintele. Aleleasi sorti de izbanda le au si fortele de dreapta. Alegerile vor putea fi castigate numai dupa ce USL-ul isi va pune in cap electoratul majoritar – se pare ca destul de repede, la ce dezastru economic ne asteapta la iarna. Dar nici atunci nu am castigat de fapt nimic, doar o luam de la capat, cu o alternanta la guvernare dictata de prioritatile unui electorat majoritar needucat (impreuna cu profetii lor gen CTP, care isi fac un titlu de glorie din a lovi pe cei aflati la guvernare pentru vina de a nu se ridica la nivelul cerut de ei, indiferent cat de proasta e alternativa).

    Din pacate strategia corecta in momentul asta e minimizarea pierderilor. Cred ca electoratul USL trebuie lasat sa se convinga singur ce a facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.