Victor Ponta. De la Micul Titulescu la habarnistul intransigent

Nu doresc deocamdată să scriu nimic despre Adrian Păunescu. Am scris atunci când era în viaţă.

Dar despre Victor Ponta am să scriu (din dragoste de ţară, evident) ca să nu rămână – Doamne fereşte! – doar un procuror stalinist.

Aşadar, liderul PSD s-a băşicat pentru că televiziunea publică „nu a transmis momentul înmormântării lui Adrian Păunescu”, aranjând „o emisiune de denigrare a memoriei acestuia”. În consecinţă, TVR a dat  dovadă de o atitudine „profund nedemocratică şi antiromânească” susţinea liderul PSD.

Păi, tot de atitudine antiromânească a fost acuzat şi Păunescu. Mai precis, de faptul că a susţinut un dictator crâncen şi a spălat pe creier o generaţie. Ceea ce este adevărat. Dacă ’mneata, domnule Ponta, nu cunoşti istoria recentă a României, mai citeşte.

În ce priveşte atitudinea „profund nedemocratică”, observ din disputa dintre liderul PSD şi TVR – fără să mă situez de vreo parte a baricadei – că libertatea cuvântului e o noţiune străină unui şef de partid din România anului 2010. Ba chiar înţeleg acum de ce Victor Ponta l-a luat drept model nu pe Titulescu, cum se anticipa, ci pe Ernesteo Che Guevara – cel care, atunci când auzea despre libertatea de expresie, scotea pistolul şi executa prizonierii cu un glonţ în ceafă.

Mai observ şi că, de dragul ratingului cu orice preţ, Victor Ponta, liderul unuia dintre cele mai importante partide din România, o ia la vale, pe urmele lui Vadim.

În cele priveşte pe cel din urmă, spectacolul oferit marelui public la catafalcul poetului Adrian Păunescu a fost unul grotesc. Mai ales că Păunescu l-a dispreţuit profund pe Vadim, chiar a refuzat să se înscrie în PRM, atunci când El Lider Maximo „i-a întins mâna”. N-a fost însă singurul motiv pentru care Vadim l-a înjurat  birjăreşte pe poet, în „România Mare”, dar iată că a uitat cu desăvârşire şi, deunăzi, îl plâgea cu lacrimi de crocodil, la „Bellu”. Fireşte, se transmitea în direct.

Iar cel care tocmai a plecat dintre noi  îl dipreţuia de multă vreme  pe liderul PRM. Dau doar un exemplu. Ziarul „România liberă”, 9 iunie 1982. Păunescu publica  articolul „Valoarea prin adăugire” în care, pur şi simplu, îl desfiinţa pe Corneliu Vadim Tudor – ca om şi scriitor -, catalogându-l drept imitator, violent, plagiator de duzină, gafeur, ipocrit şi… măcelar al literaturii. Un personaj care, susţinea Păunescu, din invidie, încerca să distrugă vieţile unor scriitori de valoare. Ceea ce era şi adevărat.

Cam aşa stau lucrurile, domnule Ponta. În altă ordine de idei, dacă vreţi să mai aflaţi una-alta, înainte de a deschide gura, întrebaţi-mă. Zău că vă răspund.

4 comentarii la „Victor Ponta. De la Micul Titulescu la habarnistul intransigent”

  1. V. Ponta nu va face imprudenta de a intreba despre una-alta… Ori este prea fudul, ori prea prost. Sau amandoua luate impreuna.

  2. Tanarul Puttzovici aluneca tot mai jos. Cand Adelin nu este …din spate ! Nea Nelu , cu marionete de aceasta factura Cotroceniul ramine o himera,ia fa matali une couppe de forces, si ma-i debarca-i dreaq!

  3. Nici Geoana nu rupea gura tirgulu, dar cu Ponta au dat cu muncii in fasole. Lasa… ca vine Nastase si cucereste toata Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.