Vodă Marko Bela ipac le dă de ştire. În maghiară, bineînţeles

Prietenul Dorin Suciu mi-a trimis un document care arată că Marko Bela se simte excelent la Guvern – nici că-i mai pasă de faptul că, în teritoriu, documentele cu antetul respectivei instituţii se trimit în limba oficială.

„Stimaţi colegi, vreau să vă atrag atenţia asupra unei situaţii penibile şi aberante:
Bela Marko, preşedintele UDMR, transmite un document în limba maghiară cu antetul Guvernului, cu ştampila lui de viceprim-ministru de la faxul 0213181152 al Cancelariei primului-ministru.
Vă ataşez facsimilul documentului original în limba maghiară şi traducerea lui. Este vorba de o convocare exclusivă a directorilor şi adjuncţilor maghiari din licee la o reuniune care a avut loc vineri, 5 martie, la Tîrgu-Mureş.
Documentul, care încalcă competenţele ministerului de resort, ar fi putut fi, eventual, un document intern al UDMR. Asta dacă ar fi avut antetul UDMR şi semnătura lui Bela Marko în calitate de preşedinte al UDMR.
În cazul de faţă, el are antetul Guvernului şi este ştampilat cu parafa de viceprim-ministru a lui Bela Marko, ceea ce îl face document oficial. În mod evident, este vorba nu numai de un abuz, ci şi de încălcarea Constituţiei privind limba oficială a statului român.
Vă ataşez şi scrisoarea unuia dintre directorii de liceu care a primit faxul către prim-ministrul Emil Boc.
Voi transmite acest e-mail şi preşedintelui României, Traian Băsescu.
În mod obişnuit aş fi aplicat un principiu sănătos, acela de a nu pune pe seama maliţiozităţii sau răutăţii ceea ce poţi pune pe seama prostiei ţi incompetenţei.
Contextu însă mă face mai precaut: la 20 martie vom comemora 20 de ani de la evenimentele de la Tîrgu-Mureş. Tot felul de incitări de acest gen, care au zgândărit sensibilitatea românilor ardeleni şi peste care s-a suprapus sentimentul de abandonare a lor de către autorităţile de atunci au dus la acea dramă…
Cu prietenie,
Dorin Suciu

Traducerea textului din limba maghiară

2 mar. 2010 13.40 (fax) 0213181152

Cancelaria primului-ministru

Antet: România – Stema – Prim-ministru

Convocare

Vineri, 5 martie 2010, ora 11 a.m., vă invit la consfătuirea directorilor şi directorilor adjuncţi de licee maghiari, care va avea loc în sala mică a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureş.
La consfătuire vor fi dezbătute problemele actuale ale învăţământului în limba maternă.
Cu stimă,

ss Markó Béla
ştampila:
Guvernul României – viceprim-ministru

Bucureşti, 1 martie

3 comentarii la „Vodă Marko Bela ipac le dă de ştire. În maghiară, bineînţeles”

  1. La noi, in Papua Guinea, pentru asta i-am rumeni la foc mic, da nu i-am manca sa nu ne intoxicam.

  2. Tzine sa ne invete pe totzi ungureste. Daca este musai sa cunosc maghiara, prefer sa fiu indrumat de o femeie, nu de un barbat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.