Dumitru Chiriţă, controversatul director al Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a angajat-o, în plină explozie a preţurilor, pe juna Alexandra Dinulescu. Ea este expert, cu un salariu de 3.000 de euro pe lună, în pofida faptului că a terminat facultatea anul trecut, după cum arată G4Media. Şi, iată, iar am constatat – în România regula pentru ocuparea unei funcţii într-o instituţie aflată sub control parlamentar este concursul de împrejurări.
Fireşte că Dinulescu, care după terminarea studiilor, în 2021, ar fi început un master, nu are nici un fel de experienţă pentru a fi angajată expert pe lângă președintele ANRE. Nici n-avea cum s-o acumuleze. Dar nu asta e cea mai mare problemă, ci faptul că Dumitru Chiriţă, plătit cu un salariu de (vă rog păstraţi-vă calmul) 12.000 de euro pe lună, nu va da nimănui vreo explicaţie. El a intrat de multă vreme în silenzio stampa. Aşa că motivele pentru care, hodoronc-tronc, juna Alexandra a ajuns expertă la ANRE, autoritate administrativă autonomă, vor fi învăluite de-a pururi în mister.
Tăcerea e de aur, iar Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit preşedinte ANRE în 2017 de majoritatea PSD din Parlament, are antecedente. De pildă, la începutul anului, el a dispărut brusc din peisaj chiar în plin scandal generat de mărirea bruscă şi semnificativă a facturilor la energie, stârnind discuții aprinse. Tot atunci, s-a spus că pesedistul numit de Dragnea în fruntea ANRE se află hăt… departe, tocmai în Republica Dominicană, în vacanţă. Şi oricât a insistat presa în respectiva chestiune, Chiriţă nici n-a confirmat, nici n-a infirmat informaţia.
Faptul că Dumitru Chiriţă nu prea are ce căuta în fruntea ANRE (nu-l recomandă nici vocea, nici talentul) nu-i o noutate. Povestea-i veche, de pe vremea liderului maxim. Greaua moştenire, nu insist.
În rest, angajarea din ce în ce mai frecventă pe posturi de expert a unora precum Alexandra Dinulescu, cu o sinecură babană, invers proporţională experienţei, e semn rău. Am dus deja nepotismul la apogeu. Mă tem însă că, în curând, a vorbi despre meritocraţie va deveni aproape un delict legat, fireşte, de subminarea prestigiului personulităţilor.
Citeşte şi:
Un comentariu la „Abia a terminat facultatea şi ANRE o angajează cu 3.000 de euro pe lună sau cum ducem nepotismul la apogeu”