Adrian Năstase, mai uşor cu „ciuma roşie” pe scări că zgârii pereţii sediului din Kiseleff şi te pune Ciolacu să zugrăveşti

Distanţarea de PSD nu-i face bine lui Adrian Năstase. N-are deloc linişte la moşia sa de la Cornu, chiar dacă i-a fătat capra. De pildă, ultima indignare a lui Năstase este legată de faptul că partidul pe care l-a condus e de acord 75% cu utilizarea formulei „ciuma roşie”.

Şaptezeci şi cinciul ăsta la sută se datorează reprezentaţilor PSD din colegiul director al CNCD, care au hotărât că expresia ciuma roşie se încadrează în limitele libertăţii de exprimare.

Şi ca să ne arate că are cultură generală, Năstase scrie blog: Genial, nu? În definitiv, şi naziştii foloseau formula asta…

Adrian Năstase, doar nu mai eşti pe vremurile în care, stresat, semnai mai mult decât citeai ori fabricarea mătuşii Tamara te istovea. Acum ar trebui să fii relaxat. Aşa că s-o luăm pe îndelete: propaganda nazistă a preluat sintagma ciuma roşie, lansată în presă încă de pe la jumătatea secolului al 19-lea, iar ‘mneata ştii bine povestea asta – cel puţin aşa sper. Că doar eşti tobă de carte, ditamai profesorul, nu te compari cu semidoctul de Liviu Pleşoianu, cel care se crede teribil atunci când afirmă că ciuma roşie este o expresie care-i aparţinea lui Joseph Goebbels, şeful propagandei naziste.

Respectiva sintagma a fost confiscată de nazişti ca şi svastica, un simbol antic indian, preluat însă şi de vechii greci, romani, celţi, anglo-saxoni. Acum, este cunoscută de majoritatea oamenilor drept emblemă generală a hitlerismului. Adică a intoleranţei şi urii rasiale, chiar dacă vreo 5.000 de ani svastica a fost un simbol al păcii.

În rest, dom profesor Năstase, mai uşor cu ciumă roşie pe scări, chiar şi pentru că-i poţi dezamăgi pe colegii ‘mneatale de la Panthéon-Sorbonne, iar, pe deasupra, mai zgârii şi pereţii sediului din Kiseleff şi te pune interimaru’ Ciolacu să zugrăveşti.

Cine vrea să afle pe scurt ce şi cum cu ciuma roşie, poate citi Despre “ciuma rosie”, cu pedanterie. Iar dacă vreţi informaţii ample, aveţi tot internetul la dispoziţie.

3 comentarii la „Adrian Năstase, mai uşor cu „ciuma roşie” pe scări că zgârii pereţii sediului din Kiseleff şi te pune Ciolacu să zugrăveşti”

  1. Stimata/ stimate Cociuba, m-a incuiat pe loc intrebarea ta incuietoare, dar m-a si foarte incitat. Imediat am intrebat in stinga, in dreapta, in fata, in spate, lateral, perpenticular etc. Tot ce am putut afla suna cam asa > forma corecta e COFRAJ.

  2. Un golan ramane tot un golan – functie de functie, latifundiar de latifundiar, golan de golan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.