Alina Mungiu-Pippidi, multă conspiraţie şi zero inspiraţie sau nefericita alăturare dintre paranormal şi un spion

Lovită de dorinţa de-a scrie într-un singur articol despre toate teoriile conspiraţiei de la Bruxelles până la București, dar şi cum să luptăm eficient cu uneltirile, Alina Mungiu-Pippidi o ia din nou pe arătură.

Ca să ne convingă, ea însăşi intră de-a dreptul în povestea pe care o scrie, dorind să arate în ce fel a fost amestecată într-un soi de conjuraţie mediatică. Conjuraţia cu pricina ar avea legătură cu spionul Edward Snowden, cel care, înainte de a defecta la ruşi, prin 2013, a lucrat în cadrul structurilor de intelligence american (CIA și NSA).

Lumea nu e fie în alb, fie în negru, cu conspirații care există sau nu există. E mai complexă. A ne repezi cu judecata cît încă nu știm adevărul e o pierdere de timp (și de bani). Assange era un erou pînă nu a mai fost! Cînd am refuzat la Deutsche Welle acum cîțiva ani să îl laud pe Snowden (luase premiul Whisteblower of the year de la Transparency International) au crezut că sunt o extremistă de dreapta est europeană. Dar nu sunt fan NSA, am crescut cu dosarele X, pur și simplu nu mă grăbesc să laud pe unul care se refugiază în Rusia cînd e destul de educat să știe că acolo va ajunge, pînă nu mă lămuresc care au fost motivele lui…, scrie Alian Mungiu-Pippidi în articolul Cum luptăm eficient cu conspirațiile și teoriile lor, publicat în romaniacurata.ro.

Şi iată din nou o secvenţă în care, din bombastica ei înalţime, analista noastră atomică ori nu-şi dă sema de ridicol, ori, poate, chiar îl caută cu lumânarea.

Aşadar, din câte se înţelege din text, în urmă cu vreo 7 ani, un ziarist de la Deutsche Welle i-ar fi cerut Alinei Mungiu-Pippidi să-l laude pe defectorul Edward Snowden (ceea ce este greu de crezut), dar ea – nu şi nu, fiindcă, aşa cum susţine, a crescut cu The X-Files (serial SF, fantezie, mistere, horror), moment în care grotescul capătă dimensiuni nebănuite. Păi da, fiindcă Mungiu-Pippidi bate câmpii caraghios atunci când sugerează că a fost prudentă în legătură cu Snowden pentru că ar avea şcoala Dosarelor X. Era trecuse bine de 30 de ani, femeie în toată firea, şi tocmai se căsătorise cu Andrei Pippidi când agenţii FBI Mulder și Scully, implicaţi în rezolvarea unor cazuri paranormale, îşi făceau apariţia pe micile ecrane ale românilor. Aşa că, e la mintea cocoşului, n-avea cum să crească vizionând acest serial, care, oricum o învârte doamna, se potriveşte cu povestea lui Snowden ca nuca-n perete.

Totuşi, Mungiu-Pippidi a reuşit ceva. Să mai aşeze încă o piatră la temelia propriului dezastru scriind academic, printre alte aberaţii, una de-a dreptul abisală: Assange era un erou pînă nu a mai fost! Este vorba despre Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, urmărit de justiţia din SUA la fel ca şi Snowden.

În rest, ce bine ar fi dacă, după pandemie, s-ar impozita şi prostia. Mai atenuăm dracu’ reculul.

2 comentarii la „Alina Mungiu-Pippidi, multă conspiraţie şi zero inspiraţie sau nefericita alăturare dintre paranormal şi un spion”

  1. Propria-i slănină alterată i-a afectat creierul și a intrat în stadiul de PeSeDizare-Haznalizare din motive de sponzorizare .

  2. Din cadere libera in recadere libera. La Mungiu, prima le-a antrent pe toate celelalt. In prezent, cauta solutii miraculoase, dar se afunda din ce in ce mai mult. Credibilitatea ei a devenit doar un material consumabil in activitatea de activista pentru orice o solicita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.