Bombastic, Alina Mungiu-Pippidi scoate populismul la defilare

Mă pune dracu să citesc iar un articol semnat de Alina Mungiu-Pippidi, în care ne explică doct faptul că puţini români (printre care se numără, fireşte) ştiu ce şi cum cu populismul. Tot ea zice că definiţiile termenului nici că mai au sens devreme ce o opinie publică a coborât standardele la simpla etichetare: penali, populiști, vânzători de țară etc.

Alina Mungiu-Pippidi, în articolul Când populismul se răzbună, publicat în romaniacurata.ro, site pe care-l controlează: …Definițiile nu mai au sens când o opinie publică a coborât standardele la simpla etichetare: penali, populiști, vânzători de țară etc. Guvernul Orban a venit la putere pe un val de populism încurajat de influenceri dubioși din online, dar și de oameni care ar trebuie să știe mai bine…

Greşit! Guvernul Orban a venit la putere în urma unei moţiuni de cenzură, votată şi de parlamentari PSD, nu datorită valurilor de populism, flancate de influencerii dubioşi. Adicătelea, Guvernul Dăncilă a fost drastic sancţionat de Parlament.

Iar dacă o opinie publică (ca s-o citez pe autoare) a coborât standardele, însemnă că Mungiu-Pippidi le-a ridicat atunci când, de pildă, încerca să ne convingă de nevinovăţia maxipopulistului Liviu Dragnea – înaite, ba chiar şi după de a fost condamnat a doua oară ori de geniul creator al Vioricăi Dăncilă.

Din articolul citat mai aflu că n-ar fi bine ca guvernaţii de azi să ia măsuri populiste, desfiinţând pensiile speciale ori stopând cumularea pensiei cu salariu de la stat. Totodată, analista academică crede că ar fi inutil să se mărească venitul minim cu prea puţin, dar şi că nu-i vreo şmecherie anularea recursului compensatoriu, fiindcă deţinuţii tot ies din puşcărie, ca să pricep, într-un târziu, că ar fi fost mai bine să rămână pesediştii la guvernare, pentru că liberalii n-ar fi ma buni.

În rest, slovele emfatice ale doamnei, scoasă iar la defilare, mi-au dat doar senzaţia că citesc despre cai de lemn care mor în ham şi furtuni în pahare de apă. Culmea ironiei, demagogia Alinei Mungiu-Pippidi parcă devine pseudonimul populismului pe care, iată, tot ea îl înfierează cu mânie proletară. Era bine şi dacă, până la urmă, spunea limpede pe cine se răzbună populismul ăsta, aşa cum scrie în titlu. Însă ori a considerat că cititorii sunt mai isteţi decât ea şi se prind, ori a uitat să spună. Nu-i bai, poate că mai trage o dată.

4 comentarii la „Bombastic, Alina Mungiu-Pippidi scoate populismul la defilare”

  1. Asta am crezut ca are mai mult bun simt… dar degeaba nu poti cere omului ce nu are… auzi mai frate la noi comunistii mai sunt mint ,sunt analfabeti , hoti ordinari , aroganti si ea vine si spune ca Guvernul Orban a venit la putere pe un val de populism încurajat de influenceri dubioși din online, dar și de oameni care ar trebuie să știe mai bine…nesimtita … daca lumea gandeste si are dreptul sa voteze dupa ce vede , vine si ne face influnceri dubiosi … Huo , baga-te la cutie tanti….

  2. Ce spune madama Alian Mungiu atunci cand se dadea razboinica lui peste: Nu avem închisori destule pentru corupţi şi nici legi aşa de bune şi de dure ca să-i vânăm. Dar, se vede ca acum a mai evolutat spre dezideratul: sinecura te iubesc, ca ca tine nu gasesc.

  3. Banul trece prin stomac.Ea are sarcina pe unitate.Sunt profesori universitari-echivalenti,care pentru bani dau avize pozitive la anumie medicamente.indoielnice.

  4. Care Românie curată?! Murdară, slinoasă și din ce în ce mai urât mirositoare… cu tot fularul petrecut, ca ștreangul, în jurul gâtului cât un cur = partea oarecum femeiască a Binomului Cristoiu-Munjîu Pippidi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.