Ce spun la radio invitaţii lui Guşă despre atrocităţile din Ucraina nu diferă prea mult de naraţiunile răspândite de Kremlin

Cozmin Guşă, cel care controlează Radio Gold FM, pare că doreşte să bată recordul la sancţiuni. După o amendă de 50.000 de lei, primită luna trecută pentru propagandă rusă, respectivul post de radio a mai primit deunăzi de la CNA două amenzi. Una de 10.000 de lei, iar alta, considerabilă, de 100.000 de lei, pentru emisiuni de luna trecută în care se afirma, fără probe, că ucrainenii sunt nazişti care antrenează paramilitar copii, că vecinii noştri ar fi un neam de şuţi, hoţi şi fete uşoare ori că Ucraina poate fi câmp experimental pentru a răspândi boli crunte , precum ciuma bubonică. În ce priveşte laboratoarele de maladii infiorătoare din Ucraina, Guşă spunea că ruşii vor veni mintenaş cu dovezi în scurt timp. Deocamdată însă Kremlinul nu le-a oferit. Şi, bănuiesc, nu se va grăbi.

Cert e însă că Guşă merge înainte, probabil că are balta peşte, iar amenzile de la CNA, deşi considerabile, nu sunt chiar o mare problemă.

Spun că merge înainte pentru că într-o emisiune din 5 aprilie, Guşă l-a avut invitat la Gold FM pe Alexandru Petria. Cel din urmă, un scriitor obscur, dar cu mari veleităţi de jurnalist, afirma că de masacrul de la Bucea, la vest de Kiev, n-ar fi responsabilă armata rusă. Ar fi vorba, spune Petria, despre o manipulare pusă la cale de serviciul secret ucrainean, girată de MI5. În opina lui Petria, incidentul de la Bucea, aşa cum îl numeşte el, ar fi o manevră a Kievului, fabricată, sub steag fals. Petria are şi argumente beton – imaginile cu ucraineni asasinaţi la Bucea sunt nişte făcături fiindcă aşa susţine Ilia Kiva, un deputat pro-rus din Ucraina. Cel din urmă, uită să specifice Petria în emisiune, şi-a pierdut mandatul din Rada Supremă din cauza unor comentarii de sprijin a invaziei ruse în Ucraina şi a adversităţii faţă de Zelenski. E şi o mare confuzie în capul lui Petria – încurcă MI5, serviciul secret britanic intern, cu MI6, tot un serviciu secret al Marii Britanii, dar care se ocupă de operaţiuni externe. Şi ar mai fi ceva, de domeniul paranormalului. Ştiţi cum şi-a dat seama Petria că imaginile cu victimele de la Bucea ar fi o manipulare? Ei bine, el se pricepe la filme, ba chiar a publicat o carte cu regizorul Mircea Daneliuc, dar şi pentru că, atenţie!, a mâncat filme pe pâine, după cum afirmă.

De la aiurările cu premeditare ale lui Petria, trec la un alt invitat al lui Guşă, dar din 6 aprilie. Este vorba despre H.D. Hartmann (foto deschidere, în dreapta), un fel de părerolog dotat cu o îngâmfare care nu dă nici măcar semne de minimă prudenţă. Şi el şi-a exprimat la Gold FM îndoiala faţă de ce s-ar fi petrecut la Bucea. Sunt poze în care elementele de genocid sunt contrazise…, spunea părerologul. Apoi, jucând rolul echidistantului, Hartmann i-a zis lui Guşă cu o vocea care se amplifica teatral după fiecare cuvânt: …Daca a fost genocid rusesc, Kremlinul merita sa fie ras de pe fata pământului. Dar daca n-a fost? La auzul unei tâmpenii de genul: ras de pe faţa pământului, moderatorul Guşă putea să intervină vehement, dar n-a făcut-o. Cum n-a intervenit nici după aurările debitate de Petria, oricâte filme pe pâine ar fi mâncat cel din urmă.

În rest, între afiramţiile lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care spunea: Respingem că armata rusă are vreo legătură cu aceste atrocităţi, cu aceste cadavre care au fost expuse pe străzile din Bucea şi declaraţiile unora dintre invitaţii lui Guşă chiar nu vad vreo mare diferenţă. Să fie doar o coincidenţă? Sau nu?

Citeşte şi:

2 comentarii la „Ce spun la radio invitaţii lui Guşă despre atrocităţile din Ucraina nu diferă prea mult de naraţiunile răspândite de Kremlin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.