Penibilul e o etapă în drumul spre ridicol, chiar şi la HBO, mai ales când vrea să-i arate pe spionii lui Ceauşescu.
Deunăzi, presa scria că respectivul canal de filme a lansat serialul Spy/Master, inspirat, conform realizatorilor, de viaţa lui Ion Mihai Pacepa, fost director adjunct al DIE (spionajului românesc) până în 1978, atunci când a defectat şi a fugit în SUA, via Germania Federală.
Fiind eu unul care am scris mai bine de 25 de ani de ani foarte multe articole legate de spionajul românesc din vremea lui Ceauşescu, ca şi despre Pacepa, pot spune că am râs cu lacrimi după ce-am văzut vreo două episoade din Spy/Master. Apropo, n-am publicat doar zeci de articole legate de agenţii secreţi ai regimului comunist şi operaţiunile lor externe, am scris şi o carte pe această temă, Sex, spionaj şi poliţie politică în Epoca de Aur, apărută în trei ediţii – dintre care, două la Amazon. Zic asta ca să înţelegeţi că subiectul îmi este bin-ecunoscut.
Firește, serialul cu pricina este o ficţiune, chiar una de-a dreptul fantastică, dar realizatorii, care nu şi-au aruncat nici măcar un ochi în documentele Securităţii, o ţin langa afirmând că s-au inspirat din viaţa generalului Pacepa. O minciună cât Casa Poporului în scop publicitar. Cu siguranţă, respectiva viaţă n-a fost trăită pe lumea asta. Aşadar, personajul principal, Victor Godeanu, jucat de actorul Alec Secăreanu, nu are nicio legătură, fie ea chiar vagă, cu fostul şef adjunct al spionilor lui Ceauşescu. Nici Secăreanu, nici ceilalţi actori care interpretează roluri de securişti, spioni/spioane, activişti – fără să-şi fi dat o minimă silinţă în a înţelege, cât de cât, cum funcţiona regimul comunist, mecanismele Securităţii lui Ceauşescu ori măcar ce menirea avea, de fapt, respectiva poliţie politică. Bănuiesc că Secăreanu e convins şi acum că Pacepa a fost un fel de James Bond sovietic în mizerie şi cam atât.
Dialogurile dintre spionii lui Ceauşescu din film, unele de-a dreptul tembele, nu sunt veridice, iar ridicolul pe care-l degajă e fără margini. Paradoxal, nici scenariştii, regizorul ori actorii acestei producţii HBO n-au fost interesaţi să afle, repet, fie şi tangenţial, ce rol avea Securitate, dar mai ales spionajul pe vremea lui Ceauşescu, în pofida faptului că există deja o vastă documentare. Ba chiar, din câte văd, HBO a preferat o ipoteze bombastică răspândită de idioţii utili din fosta poliţie politică – Pacepa a fost agent sovietic. Fantasy! Pacepa n-a fost niciodată spionul Moscovei. În cel priveşte pe Ceauşescu, interpretat catastrofal de Caludiu Bleonţ, era bine să i se pună un ecuson, ca să se ştie cine-i omul. Vizionând Spy/Master, mai aflu, de pildă, că sediul spionajului comunist de la Bucureşti avea şi firmă la poartă. Cred că realizatorii încearcau să transmită în limbaj artistic faptul că oneştii cetăţeni dedicaţi construcției comunismului biruitor ştiau exact unde sălășluiesc agenţii secreţi care-i apără de influenţele nefaste ale Occidentului decadent. Abisal de stupid!
Spy/Master e un ghiveci, unul care însă e nu poate fi înghiţit veci pururi. Ea ca şi cum eu aş face un film în care o parte din platou e ocupat cu Oraşul interzis (palatul imperial din Beijing) iar o alta cu Piramida Soarelui din Mexic (construită de azteci) şi Colosul din Rodos, făurit de greci. Între butaforiile gigantice ar mișuna tot timpul Cavalerii Teutoni, conduși de Suleyman Magnificul, exrem de nervoşi până descoperă, la fârşit, cine i-a trădat marţienilor. Cred că anticipaţi, ficţiunea, inspirată de karma lui Buddha, aşa cum voi declara la premieră, se va intitula: Căderea Imperiului Roman din Canada. Nu-i exclus însă ca şi serialul HBO să primească şi vreo zmeurică pentru cel mai prost scenariu posibil, cea mai proastă regie şi, fireşte, pentru catastrofala interpretare a unor actori care n-au vrut să priceapă neam ce joacă.
Ca să nu existe dubii, de-a lungul ani am fost extrem de critic la adresa lui Ion Mihai Pacepa (1928-2021). Asta pentru că omul a încercat mereu să se plaseze pe soclul unui erou anticomunist, în pofida faptului că era plin de păcate capitale. Pe scurt, am fost primul care a afirmat că-i o minciună transformarea chipului său după patru operaţii estetice. L-am criticat pentru că n-a acceptă niciodată să se vadă cu un jurnalist faţă în faţă, speriat de eventuale întrebări incomode. Interviurile sale, pline de gulgute, intră în categoria telefonatelor, precum cel oferit Luciei Hossu Longin. Tot eu am scris, prin 2013, că există indicii în arhivele Securităţii legate de faptul că Pacepa a fost implicat în operațiuni de-a dreptul terorist. Însă nu mi-a trecut niciodată prin cap să afirm că generalul i-a racolat pe Gabriel García Marquez şi pe Marilyn Monroe, doar ca să dau culoare unui articol. Ce bine însă că HBO nu are astfel de inhibiţii. De-acum, drumul e deschis, aşa că n-o să mă mir dacă în Spy/Master o să vedem că pilotul care l-a dus pe Godeanu – Pacepa în America era chiar Ginghis Han.
Citeşte şi:
Un comentariu la „Chipul lui Pacepa la HBO, amestec de ridicol şi umor involuntar sau o telemaneaua prost fardată şi fără pic de expresivitate”