Cine îşi schingiuieşte semenii se acoperă de ruşine şi dezonoare

Demn în viaţă, demn şi în faţa morţii. Petre Ţuţea – eseist, filozof, economist – rămâne în continuare un reper. A fost un om, nu un sfânt. Însă unul care a rostit cuvinte memorabile  până în pragul care marchează eternitatea. CLICK AICI ca să citeşti tot articolul

6 comentarii la „Cine îşi schingiuieşte semenii se acoperă de ruşine şi dezonoare”

 1. Petre Puţea, filosof?! Ce sistem filosofic are Petre Puţea? Singurul român care poate fi numit filosof e Lucian Blaga. Ăsta e cel mult eseist, dacă nu găsim alt eufemism pentru bâiguielile alea legionare pe care le debita.

 2. iar a dat pe afara si s-a revarsat, zoaie, pe podea. asa ca pune mina pe o cirpa uscata si sterge pe jos, ca sa nu vada ce „minte sprintena” posezi

 3. Romania nu a avut si nici nu are filosofi in adevaratul sens al cuvantului. TUTEA a fost, cel mult, un eseist. Si, din pacate, unul nu foarte talentat. Intr-o incercare, destul de jenanta, intitulata „Intre Dumnezeu si neamul meu”, intr-un delir mistic nediagnosticat pana atunci, TUTEA si autoflageleaza si martirizeaza dandu-i parca dreptate lui MARCUSE si teoriei lui privind relatia halucinanta dintre calau si victima.

  Fara o abordare sistematica a principalelor teme ale filosofiei, fara un discurs structurat in jurul acestor teme…nimeni nu poate avea pretentia ca este filosof. Cunoasterea (Gnoseologie), tema libertatii teoria interpretarii textelor vechi (Hermeneutica), filosofia valorii (Axiologie) sau teoria existentei (Ontologie) sunt doar cateva teme centrale din Filosofie, straine lui TUTEA.

  Cioran….la fel. Un scriitor revoltat, asistemic si extrem de criptic in excurs.

  TUTEA e inexistent pe langa un Bertrand Russell, R.Descartes, D. Hume sau pe langa fondatorii scolii de la Viena (Rudolf Carnap si Gottlob Frege).

  Nimeni nu cred ca poate contesta suferinta enorma prin care a trecut TUTEA din cauza dementilor de comunisti. NIMENI! Insa cred ca se poate contesta, cu cele mai pertinente argumente, faptul ca el a fost un filosof.

 4. „Nici vorba” a sesizat bine problema: Tutea nu are un sistem articulat de idei. Intr-un articol de pe blogul meu am afirmat ca Tutea e la nivelul moralistilor de curte de secol XVII ca la Rochefaucauld sau la Bruyere care distrau nobilii cu maxime sau cugetari. Nu conta cat erau de valide, conta sa sune bine. Si asa suntem generosi in comparatie pentru ca de cei doi a auzit o lume intreaga, de Tutea stim doar noi, pe aici.

 5. Uitasem. Care Bertrand Russell? Pai pentru Petre Putea el nici nu exista pentru ca e „laureat al unui premiu Nobel ateu” (pentru literatura, in 1950) si conform afirmatiilor lui Putea el face mai putin decat ” o baba nespalata pe piciore care se inchina Maicii Domnului”.

 6. Ionut, romanii traiesc intr-o confuzie totala. Pentru ei, orice om lovit de delir mistic (gen Tutea) e filosof. De ce? Pentru ca romanii sunt o turma „credincioasa”. Trist e (si aici apare al doilea element al debusolarii) ca nici macar credinciosi nu sunt. Romanii sunt mai degraba superstitiosi!

  Obscurantismul „credintei” lor este, iata, dublat de obscurantismul superstitiilor de tot felul

  Sa ne mai miram ca azi, in 2011, Romania musteste in saracie endemica, ineficienta cronica a administratiei si deriva pe toate planurile (mai ales deriva morala)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.