Convins că poate ridica prefăcătoria la rang de artă, Ciutacu joacă rolul teleastului indignat căruia i se poate suspenda licența

Victor Ciutacu cântă din nou aria indignării. Motivul: deputatul Pavel Popescu l-a acuzat atât pe Ciutacu, cât și pe Ion Cristoiu că răspândesc informații false despre Ucraina, îmbrățișând narative asemănătoare (eu zic – aproape identice) cu ale propagandei ruse.

Convins că poate ridica prefăcătoria la rang de artă, Ciutacu joacă rolul victimei, afirmând (ce tărășenie!) că s-ar putea să fie arestat. (…) să ne declare dușmani ai statului și să ne suspende pe termen nelimitat licența de emisie. Și, după aia, să ne și aresteze (…), susține teleastul de la RTV, denunțând, totodată, o imaginară pedepsire a deliciului de opinie ori încercarea cuiva de a îngrădi libertatea de exprimare. Perdele de fum, nici măcar prea dense.

Firește, arestarea invocată de Ciutacu e un bluf. Chestiunea cu adevărat reală e dacă Ciutacu, Cristoiu, Gușă ori alți critici ai lui Zelenski, dar admiratori ai lui Putin, pot deruta românii în contextul războiului din Ucraina. Însă, dacă tot am ajuns aici, se ridică și o altă întrebare. De pildă, în ce măsură propagandiștii pro-Kremlin din România, pentru care dezinformarea pare să fi devenit o a doua natură, pot fi considerați factori de risc și amenințare pentru securitatea națională? Nu e vreo exagerare. E chiar firească respectiva întrebare atâta vreme cât Putin răspândește moarte în Ucraina și amenință planeta cu războiul nuclear, iar noi, românii, suntem chiar granița UE și NATO. Adică, în prima linie. Numai că nici eu, nici parlamentarii, nici cei de la CNA sau ziariștii atenți la propagandiștii Moscovei nu pot elucida povestea.

Totuși, nu-i chiar imposibil să se afle dacă domnii pomeniți mai sus doar interpretează pe diferite voci rolul de Gică Contra, din postura unor volintiri și de amorul gazetăriei, ori, mult mai important, sunt puși în mișcare de sfori, pârghii și scripeți foarte greu de observat chiar și de către spectatorii avizați. În cazul în care a doua ipoteză se adeverește, structurile de apărare ale statului trebuie să tranșeze transparent chestiunea. Dacă tac mâlc în continuare sau șoptesc doar pe surse, Ciutacu (de la el am pornit) va interpreta câte opere bufe cu libret patetico-patriotard și suvernist vrea mușchii lui, fără nici măcar vreun amărât de drept la replică.

Citește și:

Un comentariu la „Convins că poate ridica prefăcătoria la rang de artă, Ciutacu joacă rolul teleastului indignat căruia i se poate suspenda licența”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.