Cine credeți că încearcă să-și convingă fanii, mai mult sau mai puțin fățiș, că Rusia n-are nicio legătură cu faptul că Austria s-a opus intrării noastre în Schengen. Ei bine, ați ghicit!, influențării Cozmin Gușă și Ion Cristoiu, ca să dau doar două exemple. Amândoi se strofocă de mama focului – Moscova n-ar avea nicio legătură cu decizia Vienei de a stopa intrarea noastră în Schengen. În opinia lor, doar Bucureștiul ar fi de vină pentru amânarea sine die a intrării României în Schengen, ceea ce este foarte departe de adevăr. Dar chiar nu-i de mirare, prietenii știu de ce.
Austria nu-i o țară membră a NATO, dar este o placă turnantă a spionajului rusesc în Occident. Nu de azi de ieri, ci încă de la începutul Războiului Rece. Povestea-i veche, de notorietate, știută în toate marile cancelarii europene, ca și la Washington DC. În majoritatea dezvăluirilor foștilor spioni (filme, cărți, interviuri, declarații, articole), indiferent de ce parte a baricadei s-au aflat, apare hubul Austria drept fief al serviciilor secrete din Rusia, dar nu numai, cu Viena drept zonă tampon a agenților secreți de pretutindeni. Revenind la chestiune, în Austria rușii au pompat imens, mult înainte de căderea comunismului, dar și după, așa că sunt destui oameni bine înfipți care pot să tragă sfori la nivel înalt.
De ce România și Bulgaria? Pentru că, în contextul actual, la Moscova se dorește o Europă divizată cu tensiuni din ce în ce mai mari între statele membre UE. Nu este chiar o întâmplare că Viena s-a opus tam-nisam aderării nostre la Schengen, lovindu-ne brusc, pe la spate, în pofida faptului că interesele economice ale Austriei în România sunt covârșitoare. Însă, iată, nu într-atât încât să se poată opună manevrelor Kremlinului. Adevărat, e greu de dovedit. Mai bănuiesc că atunci când la Moscova plouă, la Viena se deschide mintenaș umbrela – nu la Sofia, ca înainte de 1989. Asta-i starea de fapt și o mare provocare pentru Uniunea Europeană.
Aderarea României și a Bulgariei la Schengen era și de interes strategic european, iar Rusia știa foarte bine asta. În rest, Austria rămâne o mare ușă a Moscovei spre centrul Europei și, fie că ne place ori nu, stoparea intrării a două țări membre UE în spațiul Schengen, via Viena, este o bătălie câștigată de Putin. Cred însă că a câștigat doar o bătălie, nu și războiul.
Citește și:
Un comentariu la „Dacă la Moscova plouă, în Viena se deschide umbrela, însă Gușă și Cristoiu induc ideea că Rusia n-are legătură cu refuzul Austriei de a ne permite intrarea în Schengen”