Despre prostie: Dacă scuturi uşor ideile creţe ale Danei Budeanu ori ale lui Selly, imediat încep să se împrăştie

Am încercat mereu să combat faptul că prostia ar fi infinit mai fascinanta decât inteligența, care totuşi ar avea limitele ei, dar trebuie să recunosc, n-am reuşit să vin cu argumente beton. Mai am însă oarece satisfacţie: chiar dacă prostia e nemărginită, prostul e bine împrejmuit în imensitatea ei, deşi nu prea-mi foloseşte la nimic.

De pildă, un bun exemplu al neroziei autohtone îl dau niscai influencerii şi influencerele: minţi înguste, infatuare maximă. Unul dintre ei este imberbul Selly, despre care am mai scris. E sfătos. Ştie tot. Cântă fals. Rosteşte platitudini pe bandă rulantă. E adept al teoriei că un exerciţiu de banalitate şi ignoranţă în exces ar fi o mare înfăptuire. Mai nou, vrea să reformeze învăţământul cu idei care nu-i aparţin, susținute însă de Antena3, care, culmea, pe vremuri, înfiera cu mânie proletară tocmai ideile plagiate acum de Selly. Remarc însă că profesorii reacţionează la aberaţiile imberbului, catalogându-l drept un puştiulică cu ifose şi cu tupeu

O altă influenceră la modă, dar una cu apucături reale de activistă comunistă, de asemenea susţinută de Antena3, este Dana Budeanu. Pentru ea, prostia-i o satisfacţie suverană, iar atunci când deschide gura se întunecă cerul. După ce-a rupt pe genunchi campania electorală a Gabrielei Firea, Budeanu vrea să le arate fanilor că nu se pricepe doar la propagandă, ci şi că are o maximă cultură generală, clamând: Lui Petre Ţuţea nu i-a fost ruşine să fie de stânga. A fost toată viaţa…

Săracul Ţuţea, se răsucește în mormânt. A stat 13 ani în puşcăriile comuniste tocmai pentru legăturile sale cu mişcarea legionară. Ţuţea nu putea să fie toată viaţa de stânga, cum spune Budeanu, devreme ce-a zis: Social-democraţia este laptele bătut al comunismului… Stânga nu poate guverna. Când vine la putere, e pustiu… Social-democraţia e anticamera comunismului…, ca să dau doar câteva exemple din gândirea sa de drepata.

Prostia Danei Budeanu, care citeşte mult pe Google, după cum spune chiar ea, e şi obraznică. Să reduci strălucirea unei minţi precum cea a lui Ţuţea la pălăvrăgeala: Nu i-a fost ruşine să fie de stânga, doar pentru că omul a scris vreo două articole marxiste în fragedă tinereţe, mi se pare o abjecţie fără margini. Numai că, iată, josnicia are adepţi. Probabil că o mare parte dintre fanii Danei Budeanu rămân convinşi că Ţuţea a fost un om stânga, în pofida faptului că acest Socrate al Românei – aşa cum îl numeau admiratorii săi, cu meritele şi păcatele sale, a murit liberal.  

O altă influenceră vestită, în realitate o semidoctă de 24 de carate, e Oana Sparanghelista. Această Cicciolină virtuală a plaiului mioritic, prezentă şi ea des la Antena3, a avut proasta inspiraţie să se dea cultă-n cap cu un recurs la istorie. Într-un puseu propagandistic de stânga împotriva actualei puteri, referindu-se la momentul Lupeni ’29, Sparanghelista încearcă să inducă tâmpenia că, deşi ţărăniştii erau la putere, liberalii, nişte criminali, au dat ordine militarilor ca să-i împuşte pe mineri. Asta în pofida faptului că (e de notorietate) greva de la Lupeni din anul 1929 n-a fost reprimată de liberali, cum spunea Sparanghelista, ci de ţărănisti, aflaţi la guvernare. Atât a dus-o mintea.

O poetă îi plângea pe proşti, iar proştii, după cum spunea ea, o învingeau. Eu nu-i plâng, dimpotrivă, îi combat, dar asta nu mă împiedică să constat că prostia vândută de noii activişti în ambalaj de sentinţă e o marfă foarte căutată în România, iar cei care o prizează nu fac decât să-şi lărgească ignoranţa.

4 comentarii la „Despre prostie: Dacă scuturi uşor ideile creţe ale Danei Budeanu ori ale lui Selly, imediat încep să se împrăştie”

  1. VOM FI INGROPATI DE PROSTIE. E mai periculoasa decat corona

  2. panaramă, panarame s. f./ persoană ridicolă, care se dă în spectacol printr-o conduită aberantă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.