De ce l-a salutat Băsescu pe premierul Moldovei în engleză

27 ianuarie, prima zi a vizitei lui  Traian Băsescu  în Republica Moldova.  Printre alţii, oaspetele s-a întlnit  şi cu premierul Vladimir Filat.

Asistenţa a rămas foarte uimită când preşedintele român l-a salutat în engleză pe premierul moldav. Vladimir Filat i-a răspuns în română lui Traian Băsescu. Cunoscătorii ştiu că Băsescu nu face nimic întâmplător şi, că prin acest “dezacord lingvistic” i-a transmis lui Filat un anumit mesaj. Dacă ştia rusa, probabil că l-ar fi salutat pe Filat în rusă. Semnificaţia mesajului este: “Nu eşti de-al nostru. Eşti un stranier”. Vladimir Filat a făcut armata la trupele de grăniceri ale fostei URSS, în oraşul Sevastopol din Peninsula Crimeea, în perioada 1988-1989. Arma grănicerilor era integrată în componenţa KGB.

Conform opiniei lui Iurie Roşca, fost viceprim-ministru în cabinetul  Zenaidei Greceanîi şi actual lider al Partidului Popular Creştin Democrat, Filat a fost racolat de KGB în tipul executării stagiului militar: “Tânărul Filat a fost trimis la o şcoală a KGB, aflată în preajma Moscovei, care pregătea agenţi secreţi şi selecta cadre pentru instituţiile de învăţământ superior ale principalului serviciu secret al URSS. (…) Aflarea în Armata Sovietică între 5 mai 1987 şi 15 august 1989 reprezintă în mod cert o etapă fundamentală care a determinat traiectoria ulterioară a vieţii lui Filat”, a declarat Iurie Roşca.

Filat a studiat după 1989 dreptul la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi. În timpul studenţiei, pe numele său vor fi deschise mai multe dosare pentru contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală, în cazul “Ţigareta-Moldova”. La dosar vor fi ataşate stenogramele convorbirilor telefonice interceptate de SRI, conform mandatului 00492/1998 al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. Filat făcea se pare, obiectul supravegherii Diviziunii Contraspionaj a SRI, din momentul intrării pe teritoriul României, pentru suspiciunea că ar putea fi agent KGB. De fapt, monitorizarea sa de către SRI a dus la descoperirea legăturilor sale cu crima organizată. Când Băsescu l-a salutat în engleză pe 27 ianuarie, i-a transmis semnalul că ştie ce hram poartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.