De ce presa românească nu e solidară cu Traian Băsescu

Traian Băsescu a dat un interviu, marţi, 13 aprilie, la unul dintre posturile de televiziune care l-au sprijinit constant în campania electorală. Preşedintele a lăudat presa poloneză, care în contextul crizei “a creat o atmosfera de solidaritate în jurul unul moment dificil”.

L-a şi îndemnat pe moderatorul emisiunii să răsfoiască presa poloneză pentru a se convinge de acest lucru. A fost un reproş indirect adresat presei româneşti, care n-a încetat să atace guvernul, partidul de guvernământ şi pe preşedinte, făcând abstracţie de criză. Aici, ar fi de punctat câteva lucruri: asupra regretatului preşedinte polonez Lech Kaczynski n-a planat nicio suspiciune de corupţie sau de încălcare a constituţiei, nici înainte, nici după criza economică, aşa cum planează cel puţin lunar, asupra lui Traian Băsescu.

Niciun membru al guvernului polonez nu a făcut obiectul unei anchete pentru fapte de corupţie grave, aşa cum a făcut la noi Monica Ridzi. Spre deosebire de fiicele preşedintelui român, Marta Kaczynska, fiica lui Lech Kaczynski a stat în umbră, fără să profite de poziţia tatălui, aşa cum a procedat Ioana Băsescu, a cărei situaţie locativă ridică serioase suspiciuni de primire de foloase necuvenite de natură imobiliară din partea unor clienţi ai primăriei, de pe vremea când Traian Băsescu era primar general. Sau aşa cum a procedat Elena Băsescu, un produs dubios al unor studii incerte, cu serioase şi grave lacune de educaţie, a cărei campanie electorală a fost asigurată logistic şi tactic de PDL.

Apoi, Codul deontologic al jurnalistului de pretutindeni nu ţine cont de crizele economice. Din perspectiva codului, interesul public nu priveşte doar ceea ce autorităţile consideră că este de interes public. Presa îşi dedică întreaga energie modului în care funcţioneză autorităţile publice, începând cu guvernul.

Orice instituţie care utilizează bani publici sau care afectează interesul comunităţii devine ţintă prioritară. |n presa liberă, nici moartea unui preşedinte nu face excepţie de la dezbaterile publice. Naţiunea poloneză, începând cu presa, s-a divizat pe tema înhumării preşedintelui polon şi a soţiei sale, în catedrala Wawel din Cracovia, panteonul Poloniei, destinat regilor şi marilor eroi ai naţiunii poloneze. Atmosfera de la Varşovia din aceste clipe răstoarnă complet toate prejudecăţile preşedintelui Traian Băsescu despre presupusa solidaritate a presei poloneze în jurul unor momente dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.