Delir cu obstinaţie în vremea coronavirusului: Starea de urgenţă, «metamorfozată» în «lovitură de stat»

Delirul a căpătat cote alarmante în vremea coronavirusului, devreme ce starea de urgenţă, aprobată de Parlament, a fost metamorfozată, pe neaşteptate, în lovitură de stat.

Dar s-o lumăm pe rând. Lumea Justiţiei (luju.ro), adversar declarat al preşedintelui Iohannis, îl acuză pe cel din urmă că ar fi dat o lovitură de stat atunci când a semnat decretul privind instituirea stării de urgență. Dovada ar fi o petiție depusă la Avocatul Poporului de către Corneliu-Liviu Popescu, un avocat care locuieşte la Paris, ca şi o plângere prealabilă a acestuia. Cum era de aşteptat, propaganda rusă, servită la fix, preia acuzaţiile din luju.ro, şi le umflă cu pompa.

Am spus că luju.ro îl acuză pe Iohannis că ar fi răsturnat brusc și neconstituțional puterea legitimă în România pentru că titrează: Decretul lui Iohannis este lovitură de stat. Mai mult, luju.ro susţine că respectivul decret ar fi a uzurpat Parlamentul, în pofida faptului că (este de notorietate) întreg Parlamentul României a aprobat instituirea stării de urgentă în ţară.

Cu adevărat important în toată această tărăşenie nu-i dorinţa lui Popescu de a se remarca cu orice preţ, ci faptul că luju.ro publică cu obstinaţie articole care servesc perfect propagandei ruse. Aşa că Sputnik, vocea propagandei ruse, n-a pierdut nici de data aceasta oportunitatea şi, preluând, titrează: Premieră: Act OFICIAL al unui mare avocat: Iohannis – ”Lovitură de stat, înaltă trădare”! În realitate, un fake-news încă din titlu, pentru că nu poate fi vorba despre un act oficial dintr-un motiv simplu: avocatul Corneliu-Liviu Popescu nu reprezintă vreo autoritate.

În Rusia, medicii care au atras atenţia asupra pericolului legat de noul coronavirus sunt amendaţi, anchetaţi ori bătuţi de autorităţi (vezi cazul doctoriţei Anastasia Vasilieva, care a făcut înconjurul lumii). Realitatea rusă e ignorată însă de Sputnik (oficina România), care, loveşte zi de zi, cu ipocrizie, la temelia statului român, mistificând tensiunile şi nemulţumirile fireşti legate de impunerea unor restricţii din cauza pandemiei. La Moscova, distanţarea e bună, în România – nu. Culmea e că, din câte văd, Bucureştiul nici măcar nu schiţează vreo acţiune de contrapropagandă. Ba chiar am senzaţia că se pregăteşte să întoarcă şi celălalt obraz.

Şi ar mai fi un amănunt. În urmă cu mai puţin de o lună, Uniunea Europeană atrăgea atenţia că mass-media guvernamentală din Rusia desfăşoară o semnificativă campanie de dezinformare împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, cu scopul de a genera panică şi a semăna neîncredere. Ei bine (ca o paranteză), cine credeţi că a reacţionat prompt, atunci, împotriva UE?

Aţi ghicit! Da, Norica Nicolai, cea care tocmai a ratat anul trecut un nou mandat în PE. Ea spunea, la sfârşitul lunii martie: …Există, în schimb, o majoră preocupare a leadershipului comunitar pentru fenomenul fake news. Țara piere și baba se coafează… Nu întâmplător. Pentru că, ulterior, tot legat de efectele pandemiei, reprezentanţii Comisiei Europene în România au acuzat-o pe Norica Nicolai, că a propovăduit (da, aţi ghicit din nou) un fake news în Sputnik.

3 comentarii la „Delir cu obstinaţie în vremea coronavirusului: Starea de urgenţă, «metamorfozată» în «lovitură de stat»”

  1. Chiar daca propaganda rusa este principala sursa a dezinformarii in Europa, reactiile care vin din marile capitale sunt firave. Inrebarea e de ce.

  2. Costica Neacsu, esti atins de comunism ca de o boala, iar comentariul tau arata ca esti spalat pe creier de antena 3 si tocmai bine fezandat pentru propaganda rusa, cea care l-a ridicat pe Soros la rang de Bau-Bau. Habar nu ai ca toate regimurile de forta au nevoie de un dusman de serviciu, iar daca nu il au, il inventeaza. Daca nu va mai fi Soros, va fi altul, dar esti prea narod ca sa pricepi chiar lucuri simple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.