Medic român, clar şi concis despre imunitate şi coronavirus: Nu-l putem învinge cu un protocol unic, standardizat

În noianul de discuţii legate de noul coronavirus, aproape sufocante, care de prea multe ori se şi contrazic flagrant, un medic din Cluj este, în opinia mea de distanţat, clar şi concis. Dan Gheban susţine că gravitatea cazurilor depinde de încărcătura virală şi puterea sistemului imunitar de-a produce repede anticorpii necesari anihilării virusului. Explicaţiile lui sunt binevenite şi pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenii medicali.

Încep să mă prind de poantă. De ce tabloul clinico-patologic al infecției COVID-19 este așa de divers, și de ce abordarea terapeutică trebuie făcută diferențiat și nu prin protocol unic, standardizat.

1. Aproximativ 1/3 din infectați, odată virusul pătruns în organism și cu virusul la început de replicare (încărcătura virală mică), dezvolta rapid și eficient anticorpi (întâi de tip IgM apoi de tip IgG) cu care opresc replicarea și distrug, celulele infectate (prin mecanism citotoxic sau prin activarea apoptozei, nu contează). Acești pacienți vor fi asimptomatici…, scria medicul, la 8 aprilie, pe pagina sa de Facebook şi vă sfătuiesc să citiţi toate cele şase puncte ale postării sale.

*****

În timp ce specialiştii din lumea largă, inclusiv cei din România, încep să se prindă ce şi cum cu noul coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne dă încă sfaturi preţioase: Distanțarea fizică nu trebuie să însemne și izolare socială, susţine OMS, atrăgând atenţia să păstrăm legătura cu cei dragi și să îi sunăm în fiecare zi. Ca să vezi câtă grijă faţă de om.

Păi OMS nu părea deloc îngrijorată atunci când Taiwanul avertiza, încă din 31 decembrie 2019, că situaţia legată de noul coronavirus e gravă. Mai mult, la 14 ianuarie a.c, specialiştii OMS au transmis că nu există indicii de transmitere de la om la om. Iată că, în pofida faptului că nu existau indicii, numărul cazurilor de coronavirus raportate oficial azi în lume a depășit 1,6 milioane, iar cel al deceselor este de aproximativ 96.000, în condițiile în care 355.000 de pacienți cu Covid-19 au fost declarați vindecați.

Şi mai e ceva: la 31 ianuarie a.c., exact la o lună de la avertismentul venit din Taiwan, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, admitea totuşi că ar exista ceva indicii, dar era fericit pentru că numărul relativ redus de cazuri înregistrate în afara Chinei s-ar fi datorat măsurilor excepţionale luate de autorităţile chineze pentru izolarea focarului. Restul e tăcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.